välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilka är de fysiska egenskaper hos en geod?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Ingen är riktigt säker på hur Geoder kommit till stånd. Mångfalden av ämnen de innehåller och orter de finns, plus den tid det tar att bilda dessa intressanta rock strukturer gör det svårt att sätta fingret på de processer som går in i deras formation. Men Geoder gör överallt har vissa fysiska egenskaper, som, med ytterligare studier, leder till några svar.

Rundhet

Geoder har i regel runt struktur. De vanligaste människor ser är något sfäriska, men de kan också vara tubformade eller bulbuous. Rundhet föreslår att Geoder kan bildas som ett resultat av gasbubblor, som de bildas genom lava flöden. Berget runt bubblan kyler och hårdnar med tiden, som utgör den andra skal geod. Andra möjliga sätt en ihålig kan bildas är genom animaliska hålor, trädrötter som har nedbrutet eller bara naturliga sprickor i jorden.

Kristallina Inredning

Vad gör en Geode en uppskattad fyndet är den kristallina strukturen i dess inre. Det kristaller kan bestå av många olika typer av mineraler, men kalcit, ametist och kvarts är den vanligaste.

Det är omöjligt att säga från utsidan skal av Geode exakt vad interiören kommer att se liknande; man måste knäcka Geode öppna för att se vilka färger och kristall formationer har resulterat under tusentals år av kiseldioxid nederbörd som deponerat lager av kristaller inne i stenen. Olika färger resultatet av de olika föroreningarna i kristallerna.

Men Geoder från samma plats kan ha samma mineralfyndigheter, och därmed samma färger och strukturella egenskaper. Ändå ivrig samlare Geode vinkel för sällsynta typer av Geoder, som de består av sällsynta ametist eller svart kalcit.

Hollow Core

En viktig egenskap hos en Geode är ihålighet i centrum. Det är möjligt för mineralfyndigheter att helt fylla en ihålig med kristaller. Dessa strukturer kallas knölar.

Världens största Geode ligger i Put-in-Bay, Ohio. Det kallas Crystal Cave och innehåller enorma blåaktig celestite kristaller-upp till 18 inches lång-som ursprungligen utvanns för fyrverkerier. Numera grottan används för turer drivs av familjeägda vingård som äger den.

    
    Copyright © 2011 give2all.org