välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förteckning över de fysiska diasters

Postad av : P-O Lennartsson

Naturkatastrofer är katastrofala händelser sätts i rörelse av krafter i naturen. De påverkar både bebodda och obebodda platser. Enligt Encyclopedia. com resulterade skador orsakade av naturkatastrofer kostar närmare en miljard dollar i veckan och katastrofer som inträffar mellan 1975 och 1996 i förlust på tre miljoner liv och påverkade 800 miljoner mer.

Jordbävningar

En jordbävning orsakas ofta av rörelser i jordskorpan längs ett fel linje. Denna rörelse kan generera seismiska vågor av energi, vilket kan orsaka skada långt från jordbävningens själv.

Tornador

Kallas även en tornado eller en cyklon, en tornado en storm i form av en vridande, tratt- formade moln som virvlar våldsamt runt ett område med mycket lågt tryck. Vindar i en tornado kan flytta på 40 till mer än 300 miles per timme. Hastigheten på vinden och effekten av skräp plockas upp av stormen kan orsaka skador längs vägen för en tornado.

Översvämningar

Under en översvämning, stora mängder vatten flödar över mark som är vanligen torr, skada naturliga och av människan skapade strukturer och kompromissa markens stabilitet. Översvämningar ofta följer häftiga regn, då vatten ackumuleras snabbare än det kan försvinna. Översvämningar kan också uppstå när vattenvägar överskrider sina normala gränser och vattennivåer stiger upp på land. Några säsongsbetonade översvämningar sätta fertilitet till den översvämmade jorden.

Sinkholes

sinkholes orsakas av långsam försämring av taket på en underjordisk grotta med strömmande vatten. När berget, vanligtvis kalksten, ger vika, marken under de grottan grottor i och bildar en sinkhole.

Laviner och jordskred

En lavin är den plötsliga förflyttningen av en stor massa av snö, is och sten, ner sidan av ett berg. Triggers inkluderar förändringar i temperatur och vibrationer av ljud eller av jorden själv. Jordskred liknar laviner men involvera lera och markarbeten ner från ovan. Skred kan orsakas av marken mättnad, erosion av underliggande stöder eller jordbävningar.

Lightning Strikes

Lightning är en ljus och kraftfull elektrisk urladdning. Det kan uppstå mellan moln, eller mellan moln och marken. Åsknedslag döda i genomsnitt 58 personer per år i USA, oftast på grund av hjärtstillestånd på grund av den enorma elektrisk energi som kommer i kontakt med personens kropp. Lightning kan också starta bränder, som kan bli en ny naturkatastrof i sin egen rätt.

Tsunamis

En tsunami är en exceptionellt stor, kraftfull våg som kan orsakas av en jordbävning eller under vatten vulkanutbrott. En tsunami kan nå upp till 98 meter i höjd, kan flytta med upp till 589 miles per timme och kan vara mer än 124 miles långa.

Vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott är utsläpp av ånga, gaser och ibland lava och skräp genom en svag punkt eller vulkanisk tratt i jordskorpan. Ånga eller gaser värms tills tillräckligt tryck byggs upp att spräcka från jorden. Ett utbrott kan vara en kort, engångsföreteelse eller kan vara en långvarig eller upprepad händelse som varar veckor eller tom år.

    Previous:nothing
    Next:Vilka är de fysiska lagar atomer?
    
    Copyright © 2011 give2all.org