välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fysiska egenskaper av väte

Postad av : Jan-Olof Stoor

Vätgas är en luktfri, smaklös, mycket lättantändlig gas diatomiska vid normalt tryck och temperatur. Vätgas produceras från vatten genom elektrolys, när två elektroner kombinera med två vätejoner att skapa vätgas (H2). Den motsatta processen av vätgas rekombinerar med syre för att bli vatten frigör mycket energi och är därför grundval av väte bilteknik som använder väte som energibärare-lagringsmedium

Antändlighet

Vätgas är mycket lättantändligt. Den kombinerar häftigt med syre och bildar vatten (H2O). Hindenburg Luftskeppet Katastrofen är ett exempel på brandfarlighet, men var branden beror mest på förbränningen av ballongen huden, eftersom de flesta vätgas som används för att ge lyftkraft för luftskeppet flydde uppåt en gång en tår i toppen hade öppnat.

Flytkraft

Vätgas är mycket stark, mer så än helium. Helium används för att fylla ballonger, men eftersom det inte är brandfarligt. På grund av väte s flytkraft, dess närvaro i jordens tidiga atmosfär försvunnit med tiden, eftersom den ökade till höga höjder där solvinden sakta blåste det i rymden.

Konduktivitet

Vätgas inte leder normalt elektricitet. Jim Swenson av Argonne National Lab har pekat på att forskarna tror väte i centrum för gasjättar som Jupiter kan vara under tillräckligt tryck för att vända metallic. I så fall skulle vätgas vara ganska ledande.

Fas ändringar

Vätgas fryser vid ca 14 grader Kelvin och kokar vid 20 grader Kelvin. Trippelpunkten-temperatur och tryck vid vilket de tre faserna samexisterar-är på 13,8 grader Kelvin och 0. 070 atmosfärer. Den kritiska punkten-temperatur och tryck över vilka flera faser samexistera-är 33 grader Kelvin och 12,8 atmosfärer

Vätgas och Metall

Vätgas diffunderar snabbt in många fasta metaller, även vid normala temperaturer. . Vätgas kan försvaga metaller och göra dem mer benägna till brott. Det minskar också deras duktilitet, dvs deras förmåga att dras in i tunnare trådar, som ledare, utan sprickbildning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org