välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

GMO oro

Postad av : Jonathan Nyberg

Du behöver:
förhyrda T1-linje
. Elektronik teknikerns handverktyg.
Kabel.
Kontakterna.

Genetiskt modifierade organismer, GMO, vanligen hänvisar till livsmedelsgrödor som livsmedel eller foder och som har ändrats med hjälp av molekylärbiologi och genetik. Växterna är modifierade för en rad olika skäl, inklusive ökad motståndskraft mot sjukdomar, torka och skadedjur, och förbättrade näringsprofilerna. Många aktivistgrupper och individer har uttryckt oro över genetiskt modifierade organismer och deras förekomst i den mänskliga näringskedjan.

Miljöfrågor

Det finns en oro över möjligheten att den modifierade grödor korsning med närbesläktade vilda motsvarigheter som får växa i samma områden. Eftersom modifierade växter skulle ha egenskaper som tillåter dem att frodas, såsom resistens mot ogräsmedel och skadedjur, korsning kan leda till att modifierade växter att utplåna vilda växtarter, och därigenom minska naturliga växtpopulationer och biologisk mångfald. Den modifierade grödor kan också föda upp med vilda ogräsarter, öka deras tolerans mot ogräsmedel, effektivt skapa super-ogräs. Det finns också oro för att modifierade grödor att vara motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur kan främja utvecklingen av mycket stammar av dessa särskilda sjukdomar eller skadegörare.

Livsmedelssäkerhet och mänskors hälsa

En av de största problem med genetiskt modifierade organismer är potentialen för okända effekter på människors hälsa. Många människor är oroliga för biverkningar som kan orsakas av intag av dessa modifierade livsmedel. En stor del av dessa modifierade livsmedel växter innehåller antibiotikaresistenta gener, som inger oro över möjligheten att utvecklingen av antibiotikaresistens hos människor. Det finns också viss oro över den potentiella förekomsten av nya allergener i den genetiskt modifierade arter.

Ekonomiska frågor

utveckling och marknadsföring av dessa genetiskt modifierade livsmedel är en kostsam process, och jordbruk och bio-tekniska företag som har producerat dem vill lönsam avkastning. Flera av modifierade växter och tekniker för att producera dem har patenterats av dessa företag, vilket väcker frågor om patentintrång och företagens kontroll av jordbruket. Konsumenternas förespråkare också orolig för att priset på utsäde kommer att öka drastiskt, vilket gör det svårt för små bönder och fattiga länder att köpa dessa genetiskt modifierat utsäde.

    Previous:nothing
    Next:vilka faktorer i tenn?
    
    Copyright © 2011 give2all.org