välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är vindhastighet och vindriktning upptäcks?

Postad av : Ulf Friberg

Upptäcka vindriktning har varit viktig sedan äldsta tider. Seglare åberopas vinden för att fylla deras segel. Jordbrukare åberopas det att förutspå vädret. Dagens meteorologer använder fortfarande vindriktning, den enda skillnaden är de förfinade detektorer

Riktning

Avgöra vindriktningen är en enkel process som illustreras i en gammaldags vindflöjel, vinden vänder lamellen så att den uppfyller de minsta av motstånd, vilket ger en indikation på vindriktningen.

Adaption

I ett modernt vindflöjel, är det enda tillägget lite av elektronik så att data kan spelas in och så observatören inte behöver gå ut och titta på vindflöjel. Elektroniken är en enkel serie av växlar, som öppnar och stänger bygger på inriktningen av en magnet fäst vid vane. Signalen från dessa växlar skickas till en färdskrivare.

Speed

En vindmätaren, vilket egentligen är flera urholkad, hälften bollar bifogas ekrar, bestämmer vindens hastighet. Som det blåser, driver den mot koppen sidan av bollar utan glida runt den rundade sidan av motsatt bollen, alltså spinning en rotor. Antalet varv kan sedan omvandlas till vindhastighet hjälp av en formel.

    Previous:nothing
    Next:atomstruktur platina
    
    Copyright © 2011 give2all.org