välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur löser jag ett hjul & axel ekvation?

Postad av : P-O Lennartsson

Ett hjul och axel är en av de sex enkla maskinerna. Den består av en stor cylinder (hjulet) och en liten cylinder (axeln) fästs vid varandra i mitten. När ett varv, så gör den andra. Den andra enkla maskiner spaken, det lutande planet, skruven, trumman och kilen. En enkel maskin gör en uppgift lättare genom att ändra avståndet eller kraft i arbetet tillämpas på dem. Gå upp en ramp, till exempel, kräver mindre kraft men mer avstånd än att hoppa upp samma vertikala avstånd. Den mekaniska fördelen med en enkel maskin är i vilken grad det förändras kraft och avstånd
1.
Hitta radien på axeln. Radien är avståndet från centrum på axeln till dess ytterkant.
2.
Hitta hjulradien, mätt från kanten på axeln. Du kan mäta från kanten på axeln till kanten av hjulet, eller så kan du mäta från centrum av axeln till kanten av hjulet och subtrahera radien på axeln.
3.
Hitta mekanisk fördel av hjulet och axeln genom att dividera hjulradien av radien av axeln. Eftersom resultatet är ett förhållande, har någon betydelse måttenheterna inte. Den mekaniska fördelen är det belopp som maskinen mångdubblar ansträngning tillämpas på dem. Till exempel, om du roterar axeln på ett hjul med en mekanisk fördel av fem, kommer hjulet roterar fem gånger avståndet du roterar axeln, men kraften i hjulet kommer att en femtedel av kraft som anbringas på axeln. Om du vrider på hjulet, är det motsatta. Axeln kommer att vända en femtedel avståndet vrids av hjulet, men med fem gånger kraft.



Detta är fallet eftersom en enkel maskin kan ändra avståndet eller kraft en åtgärd, men aldrig den totala mängden producerad arbete. Detta är lagen om energins bevarande. Arbete är kraft gånger sträcka, så ökar kraften minskar avståndet och ökar avståndet mindre kraft.

    Previous:nothing
    Next:värmebehandling av legerat stål
    
    Copyright © 2011 give2all.org