välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör beräkningar på en linjär skala

Postad av : Magnus Ekblad

För att ge ett stort område på en mycket mindre karta, måste avstånden skalas ner till en mindre storlek. Måste dock den relativa avstånden mellan objekt förblir desamma på kartan. En linjär skala är ett sätt att noggrant mäta avstånd på en karta som kommer att återspegla verkliga avstånd som kartan representerar. Linjära skalor representerar också hur mycket de avstånd har "krympt" för att passa dem på kartan. Beräkningar kan göras med hjälp av en linjär skala i några korta steg

Du behöver:.
Karta med linjär skala.
.
Miniräknare.
.
Härskare.
.


1.
Hitta den linjära skalan på kartan. Generellt finns i hörnet på kartan fungerar det som ett förhållande. Till exempel kan den säga något i stil med "Skala 25. 000 till en", vilket betyder 25. 000 inches, cirka 0,4 miles i den verkliga världen representeras av en tum mätt på kartan.
2.

Mät avståndet mellan två önskade punkter på kartan. Som ett exempel, anta att det avstånd du mätt var tre inches.
3.
Använd skalan för att bestämma verkliga avståndet mellan objekten genom att multiplicera det uppmätta avståndet med en skalfaktor. I exemplet ovan, tre inches kommer att multipliceras med 25. 000, vilket ger 75. 000 inches.
4.
Omvandla resultatet till miles. Att konvertera 75. 000 inches till miles, dividera antalet med 63. 360 antalet inches i en mil. Därför, i det exempel som är avstånd mellan de valda punkter på kartan 1,18 miles.

Tips och varningar


  • Kontrollera att du använder konsekvent andelar i hela mätningar och beräkningar (e. g. använda inches /miles hela beräkningen).
    Previous:nothing
    Next:termoelement egenskaper
    
    Copyright © 2011 give2all.org