välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

statistisk faktoranalys

Postad av : Camilla Näslund

Faktoranalys är en multivariat statistisk metod för att avslöja latenta variabler från ett stort antal observerade variabler. Det är ofta används för att analysera tester såsom intelligenstest eller andra psykologiska tester

Funktion

funktion faktoranalys är att upptäcka latenta variabler från ett stort antal observerade variabler. En latent variabel är en som inte direkt kan mätas, såsom intelligens, ångest eller behov av prestation. Ett observerat variabel är en som kan observeras, till exempel svaret på en fråga eller en fysisk mätning.

Huvudkomponenter analys

Faktoranalys är ofta förväxlas med de viktigaste komponenterna analys. De två metoderna ger ofta liknande resultat, men syftet är annorlunda. Huvudsakliga komponenterna analys inte är utformad för att avslöja latenta variabler, men att komma med en liten uppsättning variabler som fångar så mycket av variansen i den stora grupp av variabler som möjligt.

Steg

Det finns två huvudsakliga steg i faktoranalys. Först måste de faktorer som skall extraheras. Detta innebär att hitta linjära kombinationer av de observerade variabler som bestämmer gemensamma och unika varians. Gemensam varians variansen delas mellan variabler, och unika variansen är den som inte är delad. Nästa steg är rotation av de faktorer, som försöker komma åt enkel struktur. Den idealiska enkel struktur är att för varje variabel för att få en vikt på 1, 0 eller -1, men det händer inte, och olika metoder rotation åtgärd närhet till detta ideal på olika sätt.

    Previous:nothing
    Next:Lenawee, Michigan cykelvägar
    
    Copyright © 2011 give2all.org