välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som händer om du placerar en magnetisk kompass i en elektrisk krets?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Det var inte förrän 20-talet att elektricitet och magnetism upptäcktes att två sidor av samma mynt. Forskare hänvisar nu till de fenomen som elektromagnetism. Det är en av hörnstenarna i modern teknik

Historia

År 1820 Hans Christian Oersted upptäckte att det fanns ett samband mellan elektricitet och magnetism. Om en elektrisk ström flyter genom en kabel, kommer det att skapa ett magnetfält. Detta är grunden för hur elektromagneter och elektriska motorer fungerar. Oersted demonstrerade detta genom att sätta en kompass i närheten av en tråd som innehöll en elektrisk ström. Kompassnålen skulle svänga runt efter den riktning av elektrisk ström.

Expert Insight

När scouterna eller elevers lärande orientering lär sig att hitta sin väg med en kompass, får de höra att flytta bort från elektrisk utrustning innan en behandling. Den elektriska utrustningen kan avleda kompassnålen och orsaka en felaktig tolkning.

Fun Fakta

När åsknedslag ett fartyg eller ett flygplan, kan det skada eller på annat sätt ändra fartygets magnetkompass. Det har noterats förekomster av ett blixtnedslag ändra polaritet på kompassen så att nålen pekar söder istället för norr.

    Previous:nothing
    Next:GMO oro
    
    Copyright © 2011 give2all.org