välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vilka två organsystem ger material som krävs för kroppen att producera ATP?

Postad av : Valon Istrefi

Definition

ATP, som också kallas adenosin 5'-trifosfat, är den molekyl som flesta, om inte allt är energi i kroppen härstammar. När fosfat obligationer som ingår i ATP-molekylen är trasiga, är energi frigörs och används sedan av kroppen för en enorm mängd olika processer. ATP finns inuti cellerna i kroppen (intracellulär ATP), och det är också hittades utanför cellerna i kroppen (intercellulära ATP). Båda dessa sorter har sina unika funktioner, men den intracellulära funktioner är främst cell överlevnad och tillväxt, medan de intercellulära kontroller saker som hjärt-och muskelfunktion. Det är därför, även i vila, är en person som använder enorma mängder ATP bara överleva.

Andningsvägar

För att ATP att korrekt kunna skapas, lagras och bryts ned, vissa material är nödvändiga. En av de viktigaste delarna av denna formel är syre, som människor har att andas in från luften omkring dem. Det är därför, bortsett från dess mer omedelbara funktioner, andning är nödvändig för en person att hålla levande. Andning ger den nödvändiga syre för ATP processen, men det ger också ett sätt att fördriva den koldioxid som skapas under nedbrytningen av ATP.

Matsmältningssystem

matsmältningssystemet ger också syre som är nödvändigt för fortsatt ATP användning i form av vattenförbrukningen. Är dock viktigare roll i matsmältningssystemet för att ge sockerarter, nämligen glukos. Glukos är en nödvändig del av ATP-processen, och att vara en av de vanligaste sockerarter som människor konsumerar, det är en stor bidragsgivare till en persons energi. Det är ofta finns i livsmedel som godis och läsk, men glukos finns även i livsmedel som färsk frukt, och även vissa grönsaker.

    
    Copyright © 2011 give2all.org