välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför gnuggar händerna tillsammans gör dem varmare?

Postad av : Annika Hultén

Du behöver:
Reflective vindrutan skugga
. Kraftigt aluminiumfolie.
Vattenkokare grill eller kolgrillen.
Aluminium pie pan.
Binder klipp.
Stor plast ugn väska.
Gjutjärnspanna.
Glass pan täcka (passar gjutjärnspanna).
Tillval: ugnstermometer

Vad är Friktion

Om du gnuggar händerna tillsammans i flera sekunder, ser du att dina händer kännas varm. ?. Det värme orsakas av en kraft som kallas friktion. När objekt som dina händer kommer i kontakt och rör sig mot varandra, de producerar friktion. Friktion som händer när man övervinna det motstånd som ett objekt gnugga mot den andra. Den kraft friktion är motsatt i riktning mot den riktning av förslaget. Om du bara sätta ihop händerna, det finns inget motstånd, så det är ingen friktion produceras. Gnid dem tillsammans och det finns friktion.

Om värmen kommer från

tuffare de ytor som är gnugga tillsammans, desto mer friktion produceras. Prova att trycka en tegelsten ner din uppfart. Det tar mycket mer kraft än gnuggar händerna tillsammans. Det är på grund av ytor som mycket grova. När du måste arbeta för att övervinna friktion, en del av energin du använder omvandlas till värme. Ju mer friktion, desto mer värme.

Minska effekterna av friktion

Gå tvål upp händerna och gnid dem tillsammans. Mindre värme rätt? Det beror på att tvål minskar ojämnheter i ytan på dina händer. Det gör dina händer smidigare. Detta minskar motståndet mellan händerna och friktion. Det är nästan omöjligt att producera värme. Tvålen fungerar som ett smörjmedel. Smörjmedel används för att minska friktionen. Det är därför det finns olja i bilen. Oljan gör att metalldelar i motorn för att skjuta mot varandra lättare. Detta förhindrar värmen från att bygga upp, vilket kan skada motorn.

    
    Copyright © 2011 give2all.org