välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av torris

Postad av : Jan-Olof Stoor

Torris är frusen eller fast form av koldioxid. Istället för att smälta och förvandlas till flytande som de flesta fasta ämnen gör, går det genom processen att sublimering, vilket betyder att den vänder sig direkt till gasform. Säkerhetsåtgärder bör alltid iakttas vid användning av torris för att det är extremt kallt. Men med en temperatur på ca -109 grader Fahrenheit, är den lämplig för ett antal användningsområden

i kylskåpet

Torris kan användas för att hålla maten från att förstöra om kylskåpet är trasigt eller om strömmen är ute. För att kyla kylskåpet, sätta en 10-pund platta av torr-is på nedersta hyllan att hålla mat och dryck svalna. Varje platta bör ersättas med en ny platta när den sublimeras. Torr-is används i kylskåpet kan dock karbonat drycker samt poster frysa som är för nära den.

I frysen

Torris kan användas i frysen för att hålla mat fryst och att hålla våt is fryst längre när frysen är trasig eller när strömmen är ute. Mängden torris som behövs beror på vilken typ av frys. För en frys ligger på botten av ett kylskåp, minst 15 pounds av kolsyreis bör användas per dag, och minst 20 pounds för en frys ligger på topp. Side-by-side frysar använda minst 30 pounds av kolsyreis om dagen. Isen bör placeras på översta hyllan för att kyla de olika rubrikerna nedan. En frysbox använder ett minimum av 40 pounds av kolsyreis om dagen, och en walk-in frysen använder ett minimum av 150 pounds av kolsyreis om dagen. Isen i en walk-in frysen bör placeras nära förångaren. Kan

Kött bearbetning och förpackning

Torris användas i industriell beredning av kött genom att hålla temperaturen kall och därmed minska risken för nedbrytning.

Förpackning kött och fisk från en jakt eller fisketur i en container kommer att hålla dem färska. Dessutom kan torr-is används när man paketerar mat för utflykter och kommer att hålla allt i en container frysta tills det sublimeras.

Transportera Växter

Torris kan också användas för att hålla blommor och växter cool så de håller sig fräscha, speciellt när den transporteras. Dessutom, om växter förvaras i ett rum eller lastbil med torris vid en temperatur på 34 grader F, kommer det att hålla dem från att blomma. Växter och blommor, dock inte bör placeras alltför nära torris eller de kan frysas.

Skapa Fog

Torris kan användas för att skapa dimma för tillfällen som spelar, filmer, fester och andra evenemang . Fem till 10 pounds av kolsyreis placeras i cirka åtta liter vatten kan producera dimma i ca 15 minuter. Vattentemperatur och storleken på bitar av torr använt is kommer att påverka hur mycket dimma produceras. Torr is kan också läggas ned i en uppvärmd pool, badtunna eller fontän för att producera dimma.

    
    Copyright © 2011 give2all.org