välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

gymnasiet fysik verksamhet

Postad av : Stefan Svensson

Fysik är läran om naturens lagar. High school fysik verksamhet kan vara mycket enkel att genomföra och samtidigt tillhandahålla ett bra sätt att uppleva fysiken i verkliga livet. Med fysik från sidorna i en lärobok för den verkliga världen kan ge studenter en bättre förståelse av naturens lagar, och kan tillåta dem att börja tänka som fysiker

Demonstrera Curie Point

Permanentmagneter alla har en temperatur vid vilken de kommer att förlora sin magnetism. Denna temperatur kallas magnetens Curie Point. Detta kan visas enkelt med några få permanentmagneter, några gem och en gasolbrännare. Först, ta en av magneter och bevisa att det är magnetiska genom att använda det för att plocka upp några gem. Nu använder gasolbrännare för att värma magneten tills den lyser rött. Vid det laget bör det vara förbi sin Curie Point, som är förmodligen runt 840 grader Fahrenheit. Låt magneten svalna, och sedan försöka använda den för att plocka upp ett gem. Du bör observera att magneten inte längre har någon magnetiska egenskaper.

Demonstrera kapillaritet

Detta är en rolig och säker experiment som visar den kapillärverkan, även känd som kapillärkraften. Lägre en hoprullad hushållspapper i ett glas fullt med vatten tills cirka 2 cm av pappershandduk är i vattnet. Observera hur vattnet tycks flöda upp pappersduk, tvärtemot vad man kunde förvänta sig. Så småningom kommer pappershandduk blivit helt blöt. Detta visar kapillärkraft, eftersom vattnet har mindre av en sammanhållande kraft än lim kraft mellan handduken och vattnet. Därför drar handduken vatten upp mot gravitationen. Detta fungerar också med en mycket smal slang i stället för en pappershandduk. För att lägga till lite färg på experimentet, försök sätta mat färgämnen i vattnet. Också, observera vad som händer när du lägger i fler än en typ av livsmedel färg i vattnet. Om du använder två färger med olika densitet, bör du observera att pappershandduk småningom separerar färgerna baserat på deras olika kapacitet.

Entropi

Entropi är en grundläggande idé i fysik. Det anges att energin i ett system kommer att utjämna distribution, eftersom tiden går tills energin är jämnt fördelad över hela systemet. För att visa detta genom att placera några isbitar i varmt vatten, vars temperatur du har mätt. När isbitarna smälter, mäta temperaturen på vattnet igen. Du bör finna att isen har svalnat det varma vattnet. Ännu viktigare är att vattnet och isen utjämnade i temperatur och jämvikt har uppnåtts i systemet, vilket visar entropi.

    
    Copyright © 2011 give2all.org