välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är DNA-fingeravtryck används i brott?

Postad av : Jonathan Nyberg

Du behöver:
Reflective vindrutan skugga
. Kraftigt aluminiumfolie.
Vattenkokare grill eller kolgrillen.
Aluminium pie pan.
Binder klipp.
Stor plast ugn väska.
Gjutjärnspanna.
Glass pan täcka (passar gjutjärnspanna).
Tillval:. Ugnstermometer

DNA-bevis

I brottmål är DNA-fingeravtryck används för att länka DNA-bevis med en viss person. DNA är i huvudsak en blåkopia av vår genetiska information som finns i våra celler. Även hudceller eller hårstrån har DNA-information inne i dem-men att få ut det kan vara svårt. Om en cell är skild från kroppen, kan det sönder och bryts ner över tid, att förstöra DNA-information. Av denna anledning färska celler att föredra när man samlar in DNA-bevisning.

Precis som traditionella fingeravtryck, DNA-bevisning endast bevisar att en person var närvarande vid en viss plats och kom i kontakt med ett visst objekt, t. ex. golv eller en handdator objekt. DNA kan inte peka när en person var på en viss plats, och utredare kan inte identifiera DNA om det finns något att jämföra med. Det finns DNA-databaser med en mängd DNA-uppgifter från frivilliga och behandlas individer, och ibland DNA-prover kommer att begäras från personer av intresse i brottmål.

DNA-information

När forskare har celler med DNA åtkomliga, de försiktigt bryta isär dem och extrahera DNA proteiner. Detta görs genom att placera celler i en lösning och sedan lyserings dem, eller bryta isär cellväggarna genom slipning eller Sonic vibrationer. Lösningen är då tvättats många gånger att ta bort trasiga cellen bitar, tills endast DNA-information är kvar. Det DNA är då nålas ner och granskas med hjälp av radioaktiva sondering eller en liknande metod som taggar DNA och undersöker vissa delar av information

DNA innehåller all den information som krävs för att konstruera en viss organism -. När det gäller av brottsutredningar, naturligtvis, tillhör DNA vanligtvis till en människa. Alla förändringar i detta DNA mönster kommer att leda till mutation och ofta döden som organismen utvecklas, så en människas DNA bör förbli exakt samma. Lyckligtvis för DNA forskare, inte alla DNA består av denna viktiga information. DNA består av oerhört långa trådar av information kodas som olika proteinstrukturer, och en del av denna information inte är nödvändig för överlevnad. Detta inkluderar ofarliga mutationer som inte direkt påverkar blåkopia ärftlig information som hår-och ögonfärg, DNA-information överblivna av virus och andra typer av mindre viktig information. Detta kallas "skräp" eller "noncoded" DNA, och det är här tekniker hitta den information som behövs för att utföra DNA-fingeravtryck.

DNA referenspunkter

Ett visst antal avsnitt i mänskliga skräp-DNA har pekats kollektivt av forskare, kort bitar av variabel information, vanligtvis 13 poäng i alla. Dessa avsnitt av DNA är de som undersökts av forskare efter att den har skördats och bearbetats. Eftersom noncoded DNA varierar från person till person, är det möjligt att precisera identitet baserad på dessa 13 poäng. Tack vare DNA ärftlighet, är det också möjligt att visa om DNA-prov har någon koppling till insamlade DNA-bevisning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org