välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur långt är stjärnorna på himlen?

Postad av : Annika Hultén

Det var omöjligt för den antika civilisationer på jorden för att ha något begrepp om hur långt bort stjärnorna. Modern vetenskap vet dock att stjärnorna, även de närmaste och några av de ljusstarkaste på himlen, är ett enormt avstånd från vårt solsystem. Den kraftfulla teleskop som finns idag kan upptäcka stjärnor som är så långt borta det kan boggle sinnet

Light Years

Avstånden i rymden är så otroligt stor att astronomer hade att komma med en måttenhet som var lämpliga för dem. Den lätta år, som definieras som mängden avstånd ljus kan färdas i en perfekt vakuum i ett års tid, blev denna mätning. Ett ljusår motsvarar 5. 880. 000. 000. 000 miles. En parsec är 3,26 ljusår.

Astronomiska enheter

Solen är den närmaste stjärna till jorden på ett genomsnittligt avstånd av 93 miljoner miles. I punkterna är jorden närmare och längre bort från solen, eftersom dess omloppsbana om stjärnan är inte en perfekt cirkel. De 93 miljoner miles förvandlats till en mätning av avstånd kallas en astronomisk enhet, vilket gjorde astronomer att ha en mer praktiskt sätt att jämföra avstånd inom solsystemet. Men var längden miles mellan jorden och andra stjärnor för mycket för något så litet som en astronomisk enhet att vara praktisk.

Närliggande stjärnor

Den närmaste stjärnan jorden än solen är en stjärna som heter Proxima Centauri. Människor på norra halvklotet kan inte visa denna stjärna, eftersom det aldrig stiger över horisonten. Proxima Centauri är i stjärnbilden Kentauren och är 4,2 ljusår från jorden. Den ljusstarkaste stjärnan på kvällshimlen, Sirius, är ungefär åtta ljusår avlägsen från jorden. Det är synligt på vinterhimlen i USA, som ligger nära horisonten.

Magnitud

Under antiken den grekiska astronomen Hipparchos utvecklat en exakt skala för att mäta hur ljusa stjärnor dök upp i himlen. De ljusare stjärnorna fick ett nummer värde av en medan dunklaste stjärnorna fick ett värde av sex. Systemet fick mycket tweaking århundradena men den allmänna idén förblir densamma. På en sådan skala, har solen en magnitud på negativ 26 medan Sirius är ett negativt 1. 46. Detta är den skenbara magnituden --- hur ljus en stjärna är sett ur ett individ på jorden.

Effekter

Den absoluta magnituden hos en stjärna skiljer sig från skenbar magnitud. Den absoluta värdet är ett tal som speglar vad stjärnans ljusstyrka är från ett avstånd av tio parsec. Detta värde visar effekterna av avstånd på ljusstyrka stjärnor. Till exempel har vår egen sol en absolut magnitud på bara 4,8. Det skulle vara ganska svag för oss om det var tio parsec bort. Den mycket ljusstarka stjärnan Rigel i stjärnbilden Orion, å andra sidan har en skenbar magnitud på. 12. Detta är dock eftersom Rigel är en fantastisk 900 ljusår bort. Om det var "bara" tio parsec bort, skulle dess omfattning öka till negativa 8,1. Det skulle vara mycket ljusare än något annat skulle på natthimlen, inklusive planeterna.

Expert Insight

Astronomer använder Keck-teleskopet, som ligger i Hawaii, upptäckte en grupp galaxer som är uppskattningsvis 11. 400 miljoner ljusår bort. Detta innebär att ljuset som nådde deras ögon började sin resa långt innan jorden bildades, en del 4. 5 miljarder år sedan. Denna upptäckt visar den kolossala avstånd som stjärnor från jorden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org