välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om de ulliga mammut & sabeltandade tigern

Postad av : Annika Hultén

Den sabel tandad tiger, en vildsint rovdjur, och ulliga mammut är två däggdjur som har utrotats. Vetenskapen vet mycket om dessa varelser genom fossiler att forskare upptäckt i hela världen. Den sabeltandade tigern, även kallad Smilodon, är den officiella statliga fossila Kalifornien, eftersom arkeologer har upptäckt så många ben av djuret där. Den ulliga mammut var en släkting till den indiska elefanten, men anpassade att leva i kallare regioner

Smilodon Beskrivning

Hundratusentals fossiliserade ben som hittats i Kalifornien La Brea avslöja mycket om Smilodon. Forskarna vet att det sabeltandade tigern var ungefär en fot kortare vid axeln än dagens lejon. Men vägde djuret nästan dubbelt så mycket på ca 440 pounds. Dessa katter, som inte är nära släktingar till dagens tiger trots sina namn, var fyra till fem meter lång och hade en stubbsvans ungefär som en bobcat gör. De kommer sannolikt var mer kraftfull än snabb, med starka muskler främre axeln som hjälpte i sin hoppade upp på överföll byte.

Saber Tänder

Smilodon hade två långa hörntänderna som stack från de övre käken som gav det dess " sabeltandade "namn. Skallen av katten var en fot lång och käke och nacke muskler var tvungen att ha stor styrka för katten att använda tänderna för att hugga sina offer. Käkarna gavel, med forskare mäta några i vinklar på 120 grader. Man tror att katten levde i grupper som lejon gör som framgår av fossiler som visar läkt benbrott. För en skadad person för att överleva det troligen bodde i en grupp med en social struktur som vårdas på det tills det kunde hantera på egen hand.

Mammoth Identifiering

Den ulliga mammut hade ett tjockt lager mörkt hår och ett foder av päls under den. Det liknade en elefant men var större, med några nästan 10 meter hög vid axlarna. Mammut kunde nå vikter på 6000 pounds och hade långa böjda betar, med elfenben som används i försvarssyfte, slagsmål parning och rensa bort snön i jakt på föda.

Mammoth Fakta

Medan Smilodon var en Köttätaren, den jättelika konsumeras endast vegetation. Löv, gräs och kvistar i magen av konserverad slaktkroppar visar att lurviga mammuten hade en kost som liknar elefanter. Den används troligen sin långa stammen att ta löv och gräs. Under århundraden har människor funnit så många som 50. 000 wooly mammut betar, den största var en 208-pund exemplar som var 16 meter i längd. Befolkningen kan ha numrerade 1 miljon en gång.

Extinction

Mammuten dog ut under den senaste istiden, cirka 4000 år sedan. Kombinationen av klimatförändringen och den ständiga jakten på människor med största sannolikhet var orsaken till dess undergång. Grottmålningar från Spanien och Frankrike visar att människor jagade mammutar, och forskare upptäckt en frusen och bevarad mammut i isen i Sibirien 1997. Smilodon mötte ett liknande öde 10. 000 år sedan, med väderomslag och trycket från mänsklig jakt bevisa för mycket för att överleva mot.

    
    Copyright © 2011 give2all.org