välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ovanliga fakta om kärnkraften

Postad av : Magnus Ekblad

Kärnenergi är utvecklad för att utvinna användbar energi ur atomkärnor genom processen med kontrollerad kärnreaktioner. Den enda metod som används idag producerar kraft genom processen av kärnklyvning, även framtida metoder kan omfatta kärnfusion och radioaktivt sönderfall. Kärnenergi är energi som frigörs antingen genom att dela atomkärnor eller genom att tvinga kärnan av atomer tillsammans. Det har uppskattats att under 2007 kom 14 procent av världens el från kärnkraft.

Fakta

Många anser att kärnkraften är dålig för miljön, medan andra försvarar det som en ren energikälla. . Vad du än tycker i frågan, finns det fortfarande en hel del intressanta och ovanliga fakta att lära om denna energikälla. Ger till exempel kärnkraft el till 60 miljoner hem varje år och är resultatet av en nukleär kedjereaktion som skapar värme, som används för att koka vatten, ånga, och kör en ångturbin. Kärnenergi kan komma från klyvningen av uran, plutonium eller torium. Det kan också komma från fusion av väte till helium. Nästan alla våra kärnenergi i dag kommer från fission av uran, som tillverkar 10 miljoner gånger den energi som produceras genom förbränning av en atom av kol från kol.

Funktion

För att kärnkraften skall fungera måste den frisläppas av en av tre exoterm processer, som alla vi har diskuterat. Radioaktivt sönderfall händer när en proton eller neutron i det radioaktiva kärnan sönderfaller spontant genom att sända ut en partikel. Fusion är när två atomkärnor smälter samman till en tyngre kärna, och fission är att bryta av tunga kärnan i två kärnorna

Typer

Det finns två typer av kärnenergi reaktioner. Kärnklyvning och kärnfusion. Kärnenergi-eller kärnkraft-avser både okontrollerat utsläpp av kärnkraft (som i kärnklyvning eller fusion vapen) och kontrollerad frisättning av energi (som i kärnkraftverk). Kärnenergi är vanligast med hänvisning till kontrollerad frisättning av energi. Det beräknas att 430 kärnkraftsreaktorer som ägnas åt tillverkningen elektricitet för närvarande finns i världen i dag

Tidsplan

För dem som tror kärnkraften är en utmärkt energikälla utan några negativa effekter, ta denna tidslinje hänsyn jod -129 är en biprodukt av kärnklyvning. Det har rapporterats av forskare som jod-129 har en halveringstid på 16 miljoner år, men man tror att det kommer fortfarande farlig efter 160 miljoner år. För att uttrycka det i olika termer: Om dinosaurierna av krita perioden hade kärnkraft, skulle vi fortfarande letar efter sitt avfall under 2009 (och senare)

Varning

Enligt ScienceDaily. com, vissa miljöaktivister. och forskare hävdar att kärnkraften är inte nödvändigtvis en "ren" energi. Samtidigt som det kan bidra till att minska effekterna av den globala uppvärmningen, problemet med skadliga kärnavfall och biprodukter har varit en källa till oro bland vissa miljövänner. Det har bevisats att kärnkraft är cancerframkallande biprodukter skada och kan vara dödligt för människor och djur. Det är på grund av dessa skäl att många känner någon användning av kärnteknik är extremt farligt. Det avfall som härrör från kärnkraft har också varit föremål för stor debatt mellan kärnkraft förespråkare och kritiker.

    
    Copyright © 2011 give2all.org