välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

prismor experiment

Postad av : Ulf Friberg

Prismor är vanliga objekt i vårt dagliga liv. Används för dekorativa, vetenskapliga och praktiska skäl, prismor är nästan överallt. Prismor har också mycket att erbjuda som verktyg för vetenskapliga experiment. Med några billiga prismor och annat material kan du utföra flera av dessa experiment att visa en rad optiska fenomen

Refraktion Experiment

Prismor arbete genom bockning, eller tuber, ljuset som träffar dem. Det finns flera enkla experiment du kan göra för att visa exempel på detta refraktion. Med en liten, triangulär prisma, kan du enklast visa denna effekt. Få ett papper där det är tydligt, ganska stor skrift. Håll prismat en bit över papperet. Du måste experimentera för att bestämma den bästa avståndet för detta, men det bör inte vara mer än några inches. Tittar igenom prismat, bör du kunna läsa orden på papperet, men deras position visas annorlunda än när du tittar på papperet direkt. Mät vinkeln genom vilken orden har bryts med en gradskiva. Om du har flera olika prismor kan du kontrollera om olika vinklar av refraktion är producerade.

Rainbow Experiment

Den mest kända effekten av prismor är regnbågen. Ljusets brytning som sker i ett prisma också får till följd att dela upp vitt ljus i dess olika färger. Denna uppdelning eftersom olika våglängder av ljus färdas i olika hastigheter när de passerar in i ett nytt medium (t. ex. glas av ett prisma). Ett enkelt experiment med regnbågar är att visa hur regnbågar alltid uppvisar samma färger i samma ordning. Shine a starkt vitt ljus direkt på ett prisma. Placera ett vitt papper motsatt ljuset till fånga regnbågen. Med flera olika prismor, registrera regnbågens färger som du ser. Se till att notera ordningen på färgerna.

Du kan även återskapa Isaac Newtons berömda prisma experiment. När du lyser det vita ljuset på ett prisma, är en regnbåge produceras. I stället för att projicera att regnbågen på en vit yta, mål regnbågen så att den direkt träffar en andra prisma. Placera den vita ytan bakom andra prisma så att ljuset kommer att slå det. Du kan behöva justera prismor att rada upp dem noga. Du kommer att upptäcka att den andra prisma bryter ljuset igen. Detta borde innebära att effekten av att kombinera regnbågens färger tillbaka till vitt ljus.

Spectrum experiment

Du kan analysera spektrum av en kemikalie med hjälp av en speciell typ av prisma kallas diffraktionsgitter. Lägg en ljuskälla som brinner en viss kemisk eller element (möjliga exempel omfatta natrium lampor eller lysrör). Rikta ljuset så att det passerar genom ett diffraktionsgitter och på en platt skärm. Du kommer att se en regnbåge spektrum på skärmen som följd. Om vitt ljus observeras på detta sätt bör du se en typisk regnbåge. Om du tittar på en enda kemisk ljuskälla ser du också ljusa linjer i regnbågen. Dessa kallas spektrallinjer och är specifika för de kemikalier som producerar dem. Jämför den observerade linjerna med kända linjer för specifika kemikalier för att bestämma sammansättningen av din ljuskälla.

    
    Copyright © 2011 give2all.org