välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av prismor

Postad av : Jonathan Nyberg

Prismor är bekanta objekt i vårt dagliga liv. Används som dekorationer, i leksaker, med tillverkade varor och vetenskaplig utrustning, prismor är transparenta material som bryter vitt ljus för att separera det i dess komponenter färger. Den resulterande regnbåge är ett av de enklaste sätten att identifiera förekomsten av ett prisma. Många olika objekt fungerar som prismor på detta sätt

Fakta

Ljus är böjd, eller bryts, när det passerar från ett medium till ett annat. En prisma skapas när ljuset kommer in ett material är böjd så mycket att det faktiskt speglar inuti materialet. Denna process kallas total inre reflektion. Effekten av denna brytning och reflektion är en förvrängd och fördrivna bild, ofta med färg separation (producera regnbågar).

Effekter

En prisma definieras av ett objekts förmåga att böja ljus. I många fall orsakar denna brytning vitt ljus att separera till de många komponent regnbågens färger, det välbekanta regnbågen. Forskare kan studera spektrum av en ljuskälla för att avgöra vilka element och kemikalier. Ljusets brytning orsakar också riktningen på ljuset förändras. Lätt resa horisontellt, till exempel, kan böjas genom ett prisma i en vertikal riktning.

Typer

De mest välkända prismor är de gjorda av glas eller genomskinlig plast, som används som dekorationer eller leksaker. Dessa prismor är månghörningar, med flera icke-böjda ansikten. Ett diffraktionsgitter är en speciell typ av prisma, där en tydlig glas eller plast yta etsas att producera ett stort antal små prismatiska former.

Historia

Människor har använt och tillverkning prismor i århundraden. Forskare under medeltiden studerade de optiska effekterna av prismor, med uppgifter om producerade färger och brytning av ljuset. Dessa forskare tänkte dock att prismorna på något sätt skapade regnbågens färger. I slutet av 17th century, experimenterade Isaac Newton med prismor och fastställt att regnbågarna produceras endast var delar av vitt ljus som hade separerat.

Fördelar

Prismor används för en mängd olika vetenskapliga och praktiska ändamål. Dekorativa prismor har den primära effekten av att skapa regnbågar när det träffas av ljus. Andra prismor ändra riktning på ljuset färdas genom. Ett exempel på en sådan prisma kan hittas i vissa periskop, där en prisma böjer ljuset så att den kan passera genom en slang till betraktaren. Diffraktion galler används inom vetenskapen att separera ljus i spektra för att studera den kemiska sammansättningen av ljuskällan. En speciell typ av diffraktionsgaller är fresnellins, som kan förstora ljus. Sådana linser har använts i fyrar i århundraden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org