välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför löser sig sockerbitar snabbare varmvatten?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Socker är ett exempel på ett kristallint fast ämne som är lösligt i vatten. Det kan lösa sig snabbare i varmt vatten än kallt vatten eftersom det finns mer energi i varmt vatten molekyler. Eftersom de går snabbare, de har mer energi att bryta banden innehar sockret tillsammans. Det finns också mer tillgänglig energi att bryta vätebindningar håller vattnet tillsammans

Bakgrund

När ett ämne eller lösningsmedel, löses upp, distribuerar det homogent till ett annat ämne, lösning. Det tar energi för den inre strukturen av det lösta ämnet att bryta. Det tar också energi för att bryta banden håller lösningsmedel tillsammans. Nya molekylbindningar form mellan lösningens och lösningsmedel. För vissa kombinationer av ämnen, den energi som frigörs som en upplöses i varandra är större än den energi det kostar att lösa. När detta är sant, är det önskade ämnet lösligt i lösningsmedlet.

Temperatur

Temperatur är en fysisk egendom. Det kan ändras utan påverkar karaktären av ett ämne. Temperatur definieras som ett mått på det genomsnittliga energiintaget hos molekylerna i detta ämne. I en fluid-som vatten, detta leder till att varje molekyl rör sig med en högre hastighet. När en molekyl stöter emot en andra molekyl, kan en del av denna energi skall överföras. Denna energi kan bryta intermolekylära obligationer, som de håller kristaller tillsammans, eller vätebindningar mellan vattenmolekylerna.

Upplösning

Socker är ett exempel på en solid som är lösligt i vatten. I fast form bildar det en kristallin struktur. Att bryta denna struktur tar energi. Även om det är energiskt gynnsamt för socker löses upp i vatten kommer det att ske snabbare i varmt vatten. Det finns mer energi i varmt vatten, så det finns mer energi tillgänglig för att bryta upp kristallstruktur. Samma princip bidrar till att förklara varför blanda ett glas med en sockerbit i den kommer att öka hur fort den lösts upp. Omrörning tillför energi till systemet.

Mättnad

Det finns en gräns för hur mycket av ett ämne löses upp i en annan. Detta kallas mättnad. Den mättnadspunkt av en substans i ett lösningsmedel är beroende av det fysiska tillståndet hos systemet. Temperatur och tryck kan både påverka mättnad. När man öppnar en burk en kolsyrad dryck, det tryckfall, och mättnaden förändringar punkten. Gasen i systemet överstiger mättad, och den kommer ut ur lösningen som bubblor.

Undantag

Inte alla ämnen kommer lösa mer eller snabbare i ett varmare lösningsmedel. Ett vanligt förekommande exempel på detta är syre i vattnet. På sommaren, när den övre skikten av vatten är varmare, fisk oftare finns längst ned bäckar och sjöar. Detta eftersom de söka syrerikt delar av vattnet. Även fördela vatten från kranen, kan du se att varmt vatten ibland kommer att ha bubblor medan kallt vatten inte. Detta händer eftersom med det varma vattnet, är de gaser som kommer ut ur lösningen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org