välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om alger

Postad av : P-O Lennartsson

De flesta växter kan inte leva i saltvatten, eftersom vattnet dränker sina rötter och gifter salt sina system. Tång, dock inte en sann växt och inte använder system som kan vattenfylld. Det har tjock, seg stjälkar som skyddar den mot de frätande hav och använder förenklade versioner av rötter och blad att hålla den på plats och absorberar solljus. Mer komplicerade typer av tång ens har specialiserat urinblåsor som gör att den flyta

Origins av tång

Trots att det liknar en växt, tång är egentligen en typ av komplexa alger. Enkla typer av alger form växtplankton och små kolonier som lever i pooler och andra fortfarande vatten livsmiljöer. Tång alger, å andra sidan, bygger upp sig själv till mer komplicerade, flercelliga versioner som tål den turbulenta och djupa vatten i havet. Som växter, alger beror på solljus för att skapa energi genom fotosyntes och har förenklat blad och rot strukturer som hjälpa till att förankra det på plats.

Miljö

Tång kan överleva i många olika vattenmiljöer men nästan alltid kräver någon typ av fast yta från att växa. Organismen växer en specialiserad struktur som kallas ett Holdfast som cementerar det till berg eller i mark, och absorberar näringsämnen som behövs ur vattnet runt den. Vissa typer av alger kan växa till flera hundra meter för att nå nära vattenytan, där de kan få behövde solsken. Många typer av alger så småningom utvecklas till hela kolonier eller skogar, som kan växa för miles. Tång som spolas upp på stranden har sönder eller dött och förlorat kontakten med sitt innehav yta.

Reproduktion

Tång kan producera antingen asexuellt eller sexuellt. Enklare, mindre typer av alger användning asexuell reproduktion, skapa små sporer som simmar bort från förälder, etablera sig på nya platser, och växa till individuella organismer. Andra typer skapa manliga och kvinnliga celler som går med och producera en ny organism, på samma sätt som mossa återger.

Färger

Tång finns i tre olika varianter: grön, röd och brun (även blå-gröna alger är ibland betraktas som en typ av tång också). Gröna alger växer bara tre meter lång som mest, och är mest användbar för havsdjur, som äter och gömmer sig i den. Rödalger har mest tillämpningar för människors industrin, men brunalger innehåller kelp familjen och växer i särklass största av de tre sorterna. De skogar som bruna alger skapar är hem för unika miljöer av marint liv som kan överleva någon annanstans.

Använder

Vissa kelps är ätliga och används i olika rätter, men rödalger skördas i stora mängder för att producera en grönsak gelatin som används i ett stort antal livsmedel och kosmetiska produkter. Några av de större kelps används också för att skapa gödselmedel, mediciner och kostvanor kemikalier.

    
    Copyright © 2011 give2all.org