välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om meteoriter

Postad av : Ulf Friberg

Rymden är full av sten och järn skräp. Detta rymdskrot passerar över jordens omloppsbana, ibland får det att gå in i atmosfären. Miljontals meteoriter träffar jorden varje dag. Många av dessa meteoriter är storleken på grus eller mindre. När de brinner upp, lämnar de en strimma ljus över himlen. Vi kallar dessa ". Stjärnfall"

Allmänna Egenskaper

meteoriterna är steniga eller järn stenar som rör sig genom rymden. De kan resa upp till 26 miles per sekund i rymden. Jorden färdas på 18 miles per sekund genom rymden. När meteoroid kommer in i jordens atmosfär, är den känd som en meteor. Om en meteoroid och Jorden kolliderar med huvud, kan en meteor gå igenom atmosfären på 44 miles per sekund. Den intensiva friktion med atmosfären orsakar extrem värme. Meteorer förbränna innan de slår i ytan. En meteorit är en meteor som nått ytan innan de helt förgasas.

Stenmeteoriter

Stenmeteoriterna är rik i kisel och syre. De kan också ha minimala mängder järn och magnesium. Stenmeteoriter är daterade till cirka 4. 550 miljoner år gammal, vilket är den ålder av solsystemet. Det finns två typer av stenmeteoriter: kondriter och achondrites. Kondriter är stenmeteoriter som kan ha avbrutits av planeter eller asteroider medan solsystemet bildades. Achondrites avbröts av en asteroid och var differentierade under sin livstid. Achondrites har gått igenom en smältning och omkristallisering fas som liknar en magmatisk process. En achondrite har en järnrik kärna omgiven av en kisel-rik skorpa.

Stony Iron Meteoriter

Stony järn meteoriter del järn och delvis kisel. Det finns två huvudtyper: de pallasites och mesosiderites. De pallasites består av en olivin kärna omgiven av ett strykjärn matris. Mesosiderites består av breccia-liknande silikater, plagioklas och olivin. De är inte uppdelade i skikt, som pallasites. Mesosiderites "ursprungsmärkning tros vara genom en kollision mellan två asteroider som tvingade införandet av olika material.

Iron Meteoriter

Iron meteoriter är de vanligaste hittats av samlare. De förgasas inte lika lätt på deras resa genom atmosfären. Även om Stenmeteoriterna är betydligt vanligare i jorden strejker, järn meteoriter har hög täthet och väder långsamt, vilket gör dem mycket mer tillgängliga för samlare. Deras ursprung är från asteroidbältet och den yttre solsystemet.

Meteorskurar

Det finns flera skräp fält att korsa jordens bana. När jorden passerar genom dessa skräp områden, upplever det en fallande stjärna. Den Perseid meteorregn sker i augusti varje år. De meteorer tycks stråla ut från stjärnbilden Perseus. Den Leonid meteorregn sker i november varje år. Den Leonid dusch orsakas av skräp på en förbipasserande komet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org