välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur påverkar värme fotosyntes?

Postad av : Ulf Friberg

Vatten förlust och torra förhållanden understryker att ha krafter växter utvecklas strategier som kan motverka deras effekter. Fotosyntesen är nyckeln till växtligheten. Denna artikel kommer att diskutera specifika anpassningar av stora bluestem av prärien. Så överlägsen är dess förmåga att klara de påfrestningar detta ekosystem att det upphör att blomstra om inte utsätts för miljöbelastning

Betydelse

Enligt US Geological Survey, prärie omfattade en gång mer än en tredjedel av USA innan europeisk bosättning. Prärien utvecklats med klimatiska påfrestningar inklusive varma, torra somrar späckat med återkommande torka och svåra vintrar. Prairie växter som stor bluestem illustrera adaptiva egenskaper av växter och hur de har anpassat sig till värme och dess effekter på fotosyntesen. Utan anpassning skulle vätskeförlust öka till en punkt då en anläggning inte kunde återhämta sig.

Identifiering

Big bluestem, är ett gräs typisk för tallgrass prärier, finns i över 40 stater enligt USDA Plant Database. Det är en imponerande anläggning, som namnet kanske antyder, når höjder av sex till åtta meter. Ibland kallas kalkon fot, identifieras det av utsäde huvudet med sina tre spikelets som liknar en kalkon fot.

Funktioner

Fotosyntesen i stora bluestem har utvecklats för att motverka effekterna av värme. Transpiration och vätskeförlust måste kontrolleras. För att göra detta, är koldioxid koncentreras i växtceller, imitera hög villkor koldioxid. Effekten av detta är att lägre photorespiration. Fysisk anpassningar hjälper också spara på vattnet. Den klyvöppningar eller porer av blad är koncentrerade på den nedre blad ytor. Ljuset kommer absorberas starkt av den relativt mörka övre blad ytor och inte på platsen för vatten och gas utbyte.

Effekter

Effekterna av detta är inte olikt liknande anpassningar som finns i öknen växter. Bladen är tjockare. Fickor av fuktiga område skapas som hjälper spara på vattnet. Dessutom är stora bluestem lyhörd för omgivningen. Under stress såsom bete eller brand, stora bluestem kan minska transpiration ytor för att spara vatten och fördela resurser till resterande plantvävnader att kompensera.

Överväganden

Prairie växter som stor bluestem utvecklats vid förhållanden med väldränerad jord och partiell till full sol. I själva verket kommer högt utvecklade växter inte tål tung lerjord eller villkor våtmark. De trivs bäst under den stressiga potentiellt höga vatten förlust och värme.

Slutsats

Big bluestem representerar en växt som är väl anpassad till torra förhållanden som kan inverka negativt fotosyntesen. Fysiska och fysiologiska anpassningar låt det frodas på grund av dessa påfrestningar. För stora bluestem är värmen inte en begränsande faktor för fotosyntesen att inträffa.

    
    Copyright © 2011 give2all.org