välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är termoelement används för?

Postad av : Ulf Friberg

Termoelement är temperaturgivare som är gjorda av två metallegeringar. När de två metallerna förs samman till en korsning, är det spänning när det är temperaturskillnader mellan dem. Detta kallas Seebeckeffekten

Seebeckeffekten

tyske läkaren vände fysikern Thomas Johann Seebeck upptäckt Seebeckeffekten. Han tog två olika metaller med en vid en högre temperatur än den andra, och gjorde en rad krets genom att gå med dem tillsammans i en korsning. Han fann att han kunde generera en spänning. Ju större temperaturskillnad mellan dem, desto högre spänning som skapades, och han fann att resultaten var oberoende av formen på metallen.

Betydelse

Termoelement är värdefulla inom vetenskap och teknik, på grund av funktioner t. ex. deras snabba reaktioner och liten storlek. De har förmågan att noggrant mäta extrema temperaturer, med variationer från 270 till 2500 grader Celsius, och fel inom 0,5 till 2 grader Celsius.

Nackdelen med termoelement är att signalerna som produceras kan vara icke-linjär , och därmed de måste kalibreras noggrant.

Construction

Två metallegeringar förs samman till en korsning. En del av korsningen är placerad på en källa vars temperatur ska mätas, medan den andra änden hålls på en konstant referens via en temperatur källa. Temperaturen källan är oftast en solid-state temperatursensor, men äldre använda ett bad isvatten.

En faktor i temperaturkänslighet är den typ av metall som används kombinationer. En nickel-nickel kombination har ett temperaturområde på -50 till 1. 410 grader Celsisus, medan en rhenium-rhenium kan mäta från 0 till 2. 315 grader Celsisus. Kromel-alumel, koppar-constantan, och järn-constantan är de vanligaste.

Typer

Det finns flera olika typer. De klassificeras enligt den högsta temperatur som de kan mäta, där de fungerar, och deras robusthet. Den vanligaste är J, K, T, och E. Till exempel kan typ J termoelement användas utan täcker kallas slida, även om man rekommenderas för att förlänga deras liv. Typ J termoelement kan fungera i miljöer där det inte finns tillräckligt fritt syre, och kan mäta upp till 760 grader Celsius.

Använder

Termoelement är den mest populära typen av temperaturgivare. De används som sjukhus termometrar, och inom diagnostik test för fordonsmotorer. Vissa gasanordningar såsom pannor, varmvattenberedare, och ugnar använda dem som säkerhetsdetaljer, om piloten ljuset är ute, stannar termoelementet gasventilen från den löpande. De används också som ett hjälpmedel i mjölk pastörisering, och som mat termometrar. Inom industrin, de är värdefulla som sonder och sensorer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org