välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Var stamceller kommer från för stamcellsforskning?

Postad av : Jonathan Nyberg

Stamceller är en särskild kategori av celler som kan ge upphov till andra vävnader i kroppen. På grund av denna förmåga, de är ett kraftfullt verktyg för medicinsk forskning. Två typer av stamceller förekommer i naturen, embryonala stamceller och adulta stamceller. Forskarna försöker också snabbt-eller inducera-differentierade celler att bete sig som stamceller

Definitioner

För en cell för att vara en stamcell måste den uppfylla tre kriterier. Först måste den kunna långsiktiga självförnyelse. Det måste kunna dela många gånger samtidigt som dess odifferentierade tillstånd. För det andra måste det vara något unspecialized. Även om vissa stamceller endast ge upphov till vissa typer av celler, inte engagera de inte i vävnad-specifika funktioner. Slutligen stamceller måste kunna ge upphov till specialiserade celler. Om de inte gjorde det, skulle ingen specialiserade celler utveckla

Typer

Det finns två huvudsakliga typer av stamceller som används i forskning. Embryonala stamceller och adulta stamceller. Embryonala stamceller kommer från embryon som är i blastocyststadiet i utvecklingen. Dessa celler är pluripotenta, vilket innebär att de kan utvecklas till alla typer av celler i kroppen. Vuxna stamceller kommer från stamceller som finns i den vuxna organismen. Forskarna arbetar för närvarande med att skapa stamceller från differentierade celler genom att förmå deras återgång till en stamcell tillstånd.

Är embryonala stamceller

Embryonala stamceller utvinns ur den inre cellmassan (ICM) i blastocysten, ett tidigt utvecklingsstadiet. Cellerna i ICM gå på för att bilda hela kroppen, medan den andra celler bildar den extra embryonal vävnad. Embryonala stamcellslinjer som används i forskning härrör från blastocyts kvar från befruktning kliniker. Tidig protokoll för att extrahera dessa celler förstörs embryot, vilket embryonala stamceller upphov till kontroverser. Den Lanza grupp i Massachusetts arbetar på protokoll som bevarar embryot.

Vuxna stamceller

Vuxna stamceller är stamceller som finns i vävnader i den vuxna organismen. Dessa celler tenderar att vara vävnadsspecifika. De producerar olika celler av den typ av vävnad de är i, men inte celler av olika typer av vävnad. Vuxna stamceller har upptäckts för många olika typer av vävnader. Forskning om vuxna stamceller är i fokus för mycket uppmärksamhet, både därför att det undviker oron över att förstöra ett foster och eftersom det kan ligga till grund för terapeutiska transplantationer.

Inducerad Stem Cells

En nyare källa för stamceller celler är från induktion av vuxna celler till stamceller. Genom omprogrammering celler för att uttrycka gener som finns i stamceller, är forskare dedifferentiating vuxna celler. Även dessa var först producerades under 2007, är deras potential att användas i Therapeutics Limited. Detta beror på virala vektorer som för närvarande gör omfördelningar har visats kunna orsaka cancer. Om noncancerous omprogrammering vektorer skulle kunna utvecklas, inducerade stamceller skulle kunna bli för själv-donation terapier ännu mer kraftfull än adulta stamceller.

    
    Copyright © 2011 give2all.org