välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Yellowstone’s vulkan information

Postad av : P-O Lennartsson

Det är blandningen av vildhet och lugn som ger tusentals besökare till Yellowstone National Park år efter år. Men under fötterna på den free-roaming djurliv, vandrare, turister, picnickers och husbilar ligger en dödlig instabilitet som kan orsaka massförstörelse och utrotningen av livet på jorden. Enligt UnMuseum. org, ligger bara fyra miles under den vackra landskapen i Yellowstone den magmakammare av en sovande supervulkan som är ungefär 40 miles bred, en som presenterar ett överhängande hot mot liv som vi känner det.

supervulkan

Termen "supervulkan" avser vulkaner som har haft stor skala utbrott i det förflutna. Supervolcanoes är inte som vanliga vulkaner som bildar ett hål i jorden när trycket byggs, utbrott med magma, spyr ut lava och bildar ett konformat bergstopp. Supervolcanoes har ingen bergstopp, och ingen startpunkt som markerar utbrott. De fortsätter i huvudsak att bygga upp magma (smält berg) och tryck under jordskorpan tills de inte längre kan begränsas.

Historisk Utbrotten

Forskarna räknar med att det senaste utbrottet i Yellowstone var liten skala, rhyolitic (långsam flytta och kiselbaserad) händelse som hänt ungefär 70 tusen år sedan. Men rapporter US Geological Survey (USGS) att cirka 640 tusen år sedan, utbröt supervulkan av Yellowstone i mycket större skala som bildar en massiv krater. Men den största utbrottet som ägde rum i Yellowstone historien hände nästan två miljoner år sedan. Utgör en enorm krater ungefär lika stort som delstaten Rhode Island

Caldera

krater som bildades av de Yellowstone vulkanutbrott kallas en caldera. Greg Brown i Earlham College i Richmond, Indiana, berättar att caldera bildades när supervulkan bröt ut och jorden runt den kollapsade. Eftersom fler och fler magma var spys från supervulkan, desto mer jorden kring det sjönk, vilket får en caldera 24 av 47 miles i omkrets. Den kvarts sten som täckte caldera småningom förvandlas till en härdig grönt landskap med contorta tallar, brand-weed och tall gräs. Landskapet var ytterligare förbättras genom utvecklingen av hisnande vattenfall, bäckar, sjöar och vilda djur.

Hot Springs, Fumaroler och Mud Pots

Yellowstone Association. org visar att supervulkan som ligger nedanför parken är ansvarig för geotermiska (jorden uppvärmd) varma källor, fumaroler och krukor lera som finns över hela Yellowstone National Park. De varma källorna att vila över supervulkan av Yellowstone innehålla bakterier, svampar och alger. De är extremt varma och osäkra för att bada, och besökare uppmanas att avstå från att komma för nära eftersom marken kan vara instabil. Leran krukor är kokande pölar av vulkanisk aska, jord och järn med en densitet som ändras med årstiderna. Fumaroler är ventiler som kommer ur jorden som avger ånga och gaser. De är ett resultat av kokande grundvatten som är så hett att det förångas innan det ens kommer till ytan.

Gejsrar

En gejser är en geologisk inslag i Yellowstone National Park som är direkt relaterade till supervolcanic verksamhet under jorden. När det regnar eller snöar, den suger vatten i jorden och blir upphettade till en otroligt hög temperatur som kan toppa på ca 400 grader C. Geologi com förklarar att den svarta trycket gör att kokande vatten för att höja sig över alla nya grundvatten som samlas; tvingar den tillbaka till ytan för att få ett utbrott i en enorm explosion av varmvatten och ånga. Old Faithful är den mest berömda gejser i Yellowstone National Park men i motsats till vad många tror, inte den högsta gejser. Ångbåten gejser har Old Faithful slå, utlämning cirka 100 tusen liter vatten per eruption jämfört med Old Faithful uppskattade 8. 400-liters utbrott.

Omfattande förstörelse

En fullt utvecklad vulkanen i Yellowstone supervulkan skulle orsaka ingenting mindre än omfattande förstörelse. Nationalparken som står i dag skulle bli obefintlig, tillsammans med alla de bostadsområden som ligger i utkanten av parken. Discovery Channel förklarar att styrkan i den supervulkan skulle spy farlig ask, innehållande minut glasliknande partiklar, längs västkusten och hela regionen Midwest i USA. En Yellowstone utbrott skulle också påverka vädret, som orsakar över hela världen väder förändringar som skulle fylla luften med damm och giftiga gaser. Effekten på människor skulle vara katastrofalt, och miljontals skulle falla för miljökatastrof.

    
    Copyright © 2011 give2all.org