välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

allmän information om jättepandan

Postad av : Jan-Olof Stoor

Jättepandan lever bara i de centrala bergsområdena i Kina. De bodde en gång i låglänta områden, men ökade jordbruk och växande befolkning knuffade dem längre upp i bergen.

Enligt National Geographic, omkring 1000 jättepandor lever i vilt tillstånd och ytterligare 100 eller så i djurparker runt om i världen. Eftersom det är så svårt att hitta och studera vilda jättepandor har forskare åberopat fångenskap pandor att luta sig om sina vanor

Storlek och utseende

jättepanda väger mellan 220 och 250 pounds (hannarna är större än honorna). Smithsonian National Zoological Park jämför jättepandan till en annan björn: "Om storleken på en amerikansk svart björn, jättepandor stå mellan två och tre meter hög vid skuldran (på alla fyra benen), och når 4-6 meter lång. "

Päls av jättepanda har särskiljningsförmåga. Området runt ögon, öron, ben och axlar är svart, och resten av pandan är vit. Pälsen är tjock och håller panda varm på vintern.

Habitat

jättepandor lever i skogar på höjder mellan 5. 000 och 13. 000 meter. Under sommaren, de migrerar till högre höjder för att svalka. Skogarna får kraftiga regn och ge bambu växter som är en panda primära föda.

Mat

Giant panda kan äta så många som 40 pounds av bambu varje dag och spendera så mycket som 16 timmar på dygnet att äta. Men de är inte vegetarianer, har varit kända för att äta möss eller unga mysk rådjur.

När jättepandor äter, de sitter upprätt med benen hävde sig ut framför dem. De har ett avlångt handleden ben som fungerar som en sorts tumme som låter dem förstå bambu och gräs de äter.

Young

En hona Giant Panda kan bli gravid när hon är 4 år gammal. Dräktighetstiden varar från 95 till 160 dagar, och modern typiskt föder bara en unge.

en unge väger bara 3 eller 4 gram vid födseln och är född utan päls. Det kommer inte att öppna ögonen för cirka sex veckor och kommer inte att gå för första tre månader. Ungarna lever med sin mor så länge som tre år.

Sociala livet

jättepandor tros vara något ensam, utom när en mor tar upp hennes unge. Men aktuell forskning tyder att de ibland kan leva tillsammans i små grupper.

Pandor tillbringar merparten av sin tid födosök för mat, äta och sova. De övervintrar inte. I fångenskap, jättepandor leva så länge som 35 år. Forskarna tror att livslängden för vilda pandor är betydligt mindre, i genomsnitt cirka 20 år.

Jättepandan är i farozonen och är noterat på Internationella naturvårdsunionen rödlista över hotade djur.

    
    Copyright © 2011 give2all.org