välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av variabla motstånd

Postad av : Annika Hultén

Variabla motstånd finns elektronisk utrustning används när det är nödvändigt att dynamiskt ändra motståndet för att kontrollera strömmen i en krets. Tekniskt sett kan termen referera till någon ledare eller halvledare som har denna egenskap, t. ex. termistorer, men den vanliga betydelsen är att en potentiometer, eller "pott" för kort

Identification

Potentiometer har tre terminaler, där den i mitten är känd som torkar, och de andra två är kända som slutar. Den torkar är den rörliga kontakten och Motståndet mäts i förhållande till den och någon av de återstående slutar. Symbolen för en potentiometer är samma som ett motstånd, förutom att den har en pil i mitten.

Typer

Potentiometer finns i många olika typer, såsom trådlindade och reglage.
trådlindade av dessa är en eller flera varv. Enkel tur de har en ratt som kan vända en enda gång i samma riktning, medan multi-tur de har knoppar som kan bli mer än en gång. Resistansen i enheten kan sänkas eller höjas genom att vrida klockan eller motsols. Rätt riktning beror på vilka på terminalen är ansluten tillsammans med vindrutetorkare. Exempel på trådlindade är roterande och Trimpot potentiometrar. Faders har en rektangulär form, och bilderna torkar och tillbaka på ett linjärt sätt. Av denna anledning är de även kända som skjutreglage.

Drift

Den mellersta delen av potentiometern är en resistiv del, och båda ändhylsor är fäst vid den. När vredet vrids, resor torkar längs remsan. Ju närmare den torkar är att slutet terminalen är det trådbundna i samband med, desto mindre motstånd finns, eftersom sökvägen till den aktuella kommer att förkortas. Ju längre bort torkar flyttas från terminalen är trådbunden med, desto större motstånd kommer att bli.

När potentiometrar används strikt som variabla motstånd eller reostater, finns bara två terminaler anslutas till andra komponenter. När de används som spänningsdelare, alla tre terminaler trådbunden separat till de övriga komponenterna

Överväganden

En variabel resistor läses med hjälp av en multimeter. Multimetern är placerad på en ohmmeter inställning som är högre än för motståndet rating potentiometern. Klassningen är noterat på förpackningen den kom i eller på själva enheten. En multimeter bly är alltid den torkar eller mellersta delen och den andra är på någon av de återstående terminaler. Vredet vrids för att få en behandling.

Funktion

Potentiometer används för att styra volymen i en radio-eller ljusstyrkan på en lampa. De kan fungera som joystick registeransvariga, volymrattar rattar och omkopplare. Andra användningsområden inkluderar linjära och roterande lägesgivare. De kan tjäna som Pulsgivare, där de kan ta en vinkelavvikelse från en position i en axel och omvandla den till analog eller digital signal. Detta är användbart inom områden som fotografering eller robotik.

    
    Copyright © 2011 give2all.org