välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

define borax

Postad av : Jan-Olof Stoor

Borax är en naturlig förening som används i många branscher för tunga rengöring, bekämpningsmedel och som konserveringsmedel i vissa produkter. Borax finns djupt under marken. I USA är borax bryts närmare ytan på sådana områden som Death Valley, Kalifornien. Borax är också ett vanligt rengöringsmedel produkt som kan användas säkert tillsammans med andra rengöringsmedel

sammansättning

Borax är en kemisk förening gjord av natrium, bor, syre och väte. En enda molekyl borax har en molekylvikt på cirka 382 gram. Borax kristaller är oftast vit eller klar, men kan också visas grön, grå eller blå på grund av kemiska föroreningar. Kristallerna är mycket skör och kan brytas av med en lätt beröring.

Vanliga användningsområden

De vanligaste användningsområdena för borax i hemmet är som rengöringsmedel, insektsmedel och desinfektionsmedel. Många använder en utspädd lösning av borax för att tvätta kläder och tyg blöjor. Borax är en relativt stabil förening, så det kan också blandas med lut eller andra rengöringsmedel för att göra dem starkare.

Utanför hemmet kan borax användas som ett bekämpningsmedel och ogräsmedel. Växter behöver en liten mängd bor för en sund tillväxt, men utöver det kan borax användas för att döda ogräs och befria trädgård oönskade skadedjur.

Överväganden

Vissa människor föredrar att använda borax i stället för att lagra-köpt rengöringsmedel eftersom det är ett naturligt förekommande ämne. Borax är ett stabilt ämne, vilket betyder att det inte är brandfarligt och sällan reagerar med andra kemiska föreningar. De enda typer av ämnen som borax inte fungerar bra med är syror. Det är dock giftigt vid förtäring. Vissa former av borax, såsom borsyra, är också giftig om rök inandning. Det är bäst att använda handskar och en mask när man arbetar med olika former av borax.

Forms

Borax kan köpas i pulverform som liknar tvättmedel eller det kan köpas som större kristaller. Antingen typ kan blandas med vatten eller andra rengöringsmedel för att göra en stark desinfektionsmedel eller bekämpningsmedel. De som använder borax bör noga följa bruksanvisningen på förpackningen.

Varning

Det finns några hälsorisker i samband med användning av borax. Borax kan vara giftiga för växter, djur och människor i stora mängder. Ett husdjur eller små barn kan dö av intag av högst fem gram borax. Den dödliga dosen av borax för vuxna är cirka 15 till 20 gram. Tecken på toxisk exponering för borax krampanfall och flagnande hud. De drabbade kan snabbt gå in njursvikt.

Människor kan använda borax säkert sätt om de inte använder ämnet kring mat, helst ett barn eller husdjur kan svälja ämnet eller runt gravida kvinnor på grund av risken för exponering för ett ofött barn.

    
    Copyright © 2011 give2all.org