välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

define lipider

Postad av : P-O Lennartsson

Lipider finns i feta livsmedel som rött kött och oljor. Lipider består också av karotenoider, terpener, steroider och gallsyror samt en grupp som kallas steroler, som innehåller kolesterol. De är de bästa energikälla för kroppen, så när lipider inte behövs, kallas det organ som lagrar dem i fettvävnad fettvävnaden. Lipider bör vägas i kosten, eller de kan bygga upp och orsaka fetma, vilket leder till oro för hälsan

Grundläggande struktur

Strukturen i en lipid molekyl har en grundläggande skelett. Starten av en lipid molekyl är glycerol. Glycerol är ett tre kol molekyl med tre hydroxylgrupper på varje kol. Hydroxylgruppen är där tre fettsyror kedjor obligation. Kombinationen av tre fettsyror på en glycerol förening kallas triglycerid. Triglycerider är den grundläggande komponenten i en lipid molekyl, som används för energi i kroppen.

mättnad

Livsmedelsingredienser anger ofta om fetter är mättade eller omättade. Mättnad är en term som används för att beskriva obligationen struktur i fettsyra kedjor. Mättade molekyler har inga dubbelbindningar. Alla obligationer är enda obligationer och dessa utgör härdade fetter som ister och smör. Mättade fettsyror är i huvudsak från animaliska produkter. Omättade fetter är de med dubbelbindningar i fettsyran kedjor. Dubbelbindningarna orsaka veck i molekylen, så fett inte är härdade. Dessa lipidmolekyler utgör oljor i kosten.

Trans-och cis Obligationer

En annan välkänd term i dieter är transfettsyror. Transfettsyror befanns vara ohälsosamma och cancerframkallande. Skillnaden mellan en trans-och cis obligation är hur väten på kolatomer är bundna. En trans fettsyror molekyl är en obligation där väten sitter på motsatta sidor av obligationerna. En cis obligation innebär att två väten är på samma sida av obligationen. Skillnaden i de obligationer påverkar hur kroppen bryter ner fett i cellen för energi.

Steroider

Lipider är grundläggande förutsättningar för steroider däribland kolesterol. Kolesterol behövs i kroppens celler. De två typer av kolesterol är höga density lipoprotein (HDLs) och låg densitet lipoproteiner (LDL). HDLs anses vara den goda kolesterol eftersom de återvinner kolesterol tillbaka till levern för bearbetning. LDLs anses dåligt eftersom de transporterar kolesterol till cellerna och kan bli igensatta i artärerna som orsakar hjärtsjukdomar.

Digestion

Nedbrytning av lipider förekommer i tunntarmen. När lipider som konsumeras, in maten först i magsäcken där saltsyra börjar bryta obligationer. Magen trycker sakta mat ut i tolvfingertarmen i tunntarmen. Bukspottkörteln producerar ett enzym som kallas lipas som bryter ner lipider till mindre triglycerid molekyler. Lipase använder galla utsöndras från levern för att hjälpa enzym bryter ner lipider. Triglyceriderna absorberas i tarmen, medan Överblivet fett skickas till tjocktarmen för utsöndring.

    
    Copyright © 2011 give2all.org