välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

en introduktion till ekologin

Postad av : Stefan Svensson

Med ökande fokus på den mänskliga påverkan på miljön och oron för den globala uppvärmningen finns det ett ökat intresse för det ekologiska området. Enligt "Webster's Dictionary," Ekologi är "en gren av vetenskapen om samspelet mellan organismerna och deras miljöer. " Organismer kan påverka de områden där de bor och, omvänt, de områden där de bor kan påverka organismer. Ekologi är läran om orsak och verkan som äger rum mellan de två

Terminologi

Termen ekologi kommer från det grekiska orden oikos som betyder "hus" och logos som betyder "vetenskap". Det beror på Ernst Haeckel som myntade uttrycket 1866. Bionomics är en synonym till ekologi.

Organismer

Enkelt uttryckt organismer är alla levande ting. De inkluderar alla växter och djur från den enklaste encelliga amöba till komplexa varelser som människor. Organismer behöver energi för att överleva och alla utdata någon form av avfall. De reproducera också och växa.

Miljöer

miljöer är de yttre omgivningarna där organismer lever. En miljö kan vara så enkelt som en pöl som är hem till encelliga varelser eller så komplicerat som planeten jorden som är hem för miljontals arter. Klimat och externa förhållanden bidrar också till en organism miljö. Förändringar i miljön kan påverka de organismer som lever i det, antingen positivt eller negativt.

subdiscipliner

Eftersom studiet av ekologi är så bred och omfattar ett antal olika områden, har många subdiscipliner utvecklats. Dessa inkluderar ekosystemekologi, global ekologi, samhällsekologi, humanekologi, populationsekologi, evolutionär ekologi och beteendeekologi.

Ecosystem, Global och samhällsekologi

ekosystemekologi är en studie av den levande och icke-levande (biotiska och abiotiska) effekten av energi och materia på komponenterna som utgör ett ekosystem eller enhet. Global ekologi tittar på den gren av vetenskapen genom att studera effekterna och samverkan mellan organismer runt om i världen som helhet. Samhällsekologi, å andra sidan, undersöker förhållandet mellan grupper av organismer i samma eller liknande biologiska samhällen.

Mänskliga och populationsekologi

Humanekologi studerar relationer mellan människor och deras fysiska och sociala miljöer. Vissa innehåller detta område för vetenskapen i miljön sociologi medan andra anser att det ligger helt separat. Populationsekologi är att undersöka särskilda populationer av alla arter och samspelet de har med sin omgivning. Populationsekologi är inte specifika för människan.

Evolutionär och beteendeekologi

Som namnet antyder, evolutionär ekologi är en studie av den historiska utvecklingen av en viss art och dess samspel med sin omgivning under loppet av sin utveckling. Beteendeekologi är liknande den grad som det är studiet av de åtgärder och reaktioner av organismer till sina miljöer så att de kan anpassa sig till förändringar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org