välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fender blå fjäril information

Postad av : Ulf Friberg

Fender blå är en liten fjäril som lever på mindre än 500 hektar i Oregon Willamette Valley. Det var officiellt utsett en utrotningshotad art i 2000, efter en majoritet av dess livsmiljö togs över av utveckling, invasiva växtarter, och torka. Naturvårdare, forskare och naturälskare har gått samman i att rädda Fenders blå försvinner helt

Historia

Fenders blå fjäril upptäcktes först vid en kollektion 1929. Samlingarna fortsatte fram till omkring 1937, varefter många i det vetenskapliga samfundet trodde arten hade försvunnit. Fenders blå återupptäcktes 1989 och rödlistade 11 år senare.

Funktioner

Fenders blå fjäril kommer från familjen Lycaenidae och ståtar med en ungefärlig vingbredd på en tum. Hanen har vanligtvis ljusblå vingar, medan kvinnliga vingar är en rostig brun färg. För båda könen, är kanterna på vingarna ringmärkt med en svart ram och en vit frans. Svarta och bruna fläckar är utbredda.

Läge

Fenders blå liv enbart i bergsområden prärier Oregon Willamette Valley. Fjärilen kvarstår främst på Kincaids lupin, en blomma. Fenders blå överlever på lupin under dess kritiska larv skede, medan vuxna lägger sina ägg på blommorna.

Life Cycle

Fenders blå liv för ungefär ett år. Vuxna lägger sina ägg i maj. Efter kläckningen, matar larven på Kincaid lupin fram till juli, när det börjar utvecklas. Den larv sjunker till anläggningens bas och går in i ett tillstånd av suspenderat utvecklingen under hösten och vintermånaderna. Tidigt på våren fortsätter utvecklingen i larv tills in i en puppstadium. Den vuxna fjärilen anländer i maj.

Bevarande

Bevarande insatser har varit mycket viktiga för Fenders blå fjäril överlevnad. De arter som lever på mindre än 500 hektar prärien, som till stor del tagits över av utveckling eller invasiva växtarter. I sin kvarvarande livsmiljö har fjärilen varit ytterligare hotas av torka.
Miljövänner
arbetar för att rädda Fenders blå har initierat en rad insatser för att stabilisera den prekära befolkningen. Markägare arbetar för att säkerställa Kincaids lupin fortsätter att blomstra. Pedagogiska insatser har också gjorts i Oregon skolor och högskolor för att informera eleverna om fjäril. Samtidigt är forskare som studerar livsmiljö behov, djurhållning protokoll för att höja Fenders blå och fångenskap alternativ uppfödning i syfte att ytterligare stabilisera befolkningen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org