välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är både aerob och anaerob involverade i andning?

Postad av : P-O Lennartsson

Du behöver:
blotta ögat eller teleskop
. kompass.

Energi

respiration är en cellulär process. Kärnan är omvandling av socker glukos till en energiform som cellen kan använda. Denna omvandling är medierad av strukturer som kallas mitokondrier i den levande cellen och innefattar komplexa biokemiska vägar. En av dessa vägar --- aerob respiration --- kräver syre och tar andning till dess slutförande. De andra --- anaerob andning --- är på sätt och vis, en ofullständig version av aerob respiration.

Den energi valuta cellen är en förening som kallas adenosintrifosfat --- förkortat ATP. Både aerob respiration och anaerob respiration börja med glukosmolekyl och från den generera ATP. Anaerob andning är dock mindre effektivt vid denna konvertering, producerar bara en liten del av ATP att aerob andning producerar.

Aerobic Respiration

Den fullständiga eller aerob form av andning börjar med glukos och slutar med vatten och koldioxid som biprodukter. Även om vägarna är kemiskt mycket komplexa och omfattar många steg, är det avgörande att i aerob respiration syre fungerar som vad som kallas en elektronisk acceptor. Detta kan låta akademisk eller svårbegriplig, men det är inte nödvändigt att få in de detaljerade och komplexa kemin att inse att syre är avgörande för denna process. Syre underlättar bara de kemiska reaktionerna av andning i förfarandet slutförts. I processen extraheras maximala mängd energi från glukos molekyl.

anaerob respiration

Vissa mikroorganismer lever i miljöer var syre är begränsad eller obefintlig. Under dessa förutsättningar andning fortfarande kan förekomma men det måste vara i form av anaerob andning. I avsaknad av syre, det finns inget att godta dessa elektroner och fördelningen av glukos är ofullständig. Slutprodukterna från anaerob andning är föreningar andra än vatten och koldioxid. Istället tenderar de att vara ämnen som svavelväte, en illaluktande svavelföreningar.

mikroorganismer som lever i leran i en del vattenlevande eller marina miljöer utföra anaerob andning och producera vätesulfid. Den välbekanta ruttet ägg lukt fläktade i luften när i närheten av dessa miljöer är resultatet av anaerob andning. Även om vi kan hitta den lukta illa, det finns inget nödvändigtvis onaturligt eller förorening-baserade om dessa anaeroba miljöer. Föroreningar kan vara delaktiga i vissa fall men det finns gott om miljöer som är anaeroba av naturen.

Även människors andning är främst aerob, det är möjligt och det händer att anaerob respiration förekommer ibland. Många av oss är förmodligen bekanta med en brännande känsla som kan utvecklas i benmusklerna när man kör eller cykling. Detta inträffar vid hård ansträngning när vi pressar oss till det yttersta. Vad händer biokemiskt i detta fall är att vi tvingar våra muskler att använda syre snabbare än det kardiovaskulära systemet kan leverera den.

Under dessa förhållanden hindrar andningen inte men blir anaerob. Vår muskelceller börja genomföra en version av vad de anaeroba organismer i leran gör. Istället för svavelväte Men våra celler producerar mjölksyra. Det är denna anaeroba produktion av mjölksyra som resulterar i brännande känsla. Som vi tillbaka ner och hämtar andan, saker börjar återgå till det normala och aerob andning igen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org