välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är polära & geostationär bana liknande?

Postad av : Jeanette Morales

Sedan 1950-talet har länder runt om i världen inledde satelliter i rymden. Dessa satelliter sänder signaler för TV och radio, lämna information om väder-system och spionera på de militära tillgångar utomlands. Tusentals av dessa satelliter är i omloppsbana runt jorden. Banor av satelliter, men varierar mycket i höjd, fart och riktning. Två av de vanligaste banor för satelliter kallas polära och geostationära

Typer

En polär bana är en bana som går över polerna på jorden. Eftersom en satellit i omloppsbana detta måste passera nära polerna, flyttar det nödvändigtvis vinkelrätt mot jordens ekvator. Jorden roterar under en polär bana, vilket gör det mesta av ytan potentiellt synliga hela dagen. En geostationär bana, å andra sidan, håller en satellit låst till en position. Denna bana håller satelliten på plats över ekvatorn, roterar med samma hastighet som jorden själv

Tidsplan

omloppstiden för en satellit i en geostationär bana är lika med den tid av jordens rotation. : 23 timmar, 56 minuter och 4 sekunder. En polär omloppstiden är mycket snabbare, vanligtvis 100 minuter. En satellit i en polär bana kan därför cirkel jorden många gånger under en viss dag.

Storlek

För att uppnå särskilda banor, satelliter måste placeras på särskilda höjder i rymden. För polära banor, är detta avstånd mest typiskt 1000 km (621 miles), eftersom atmosfären skulle orsaka problem med lägre höjd banor. Geostationär bana måste vara mycket högre än detta, på 35. 786 kilometer (22. 236 miles) i höjd, för att upprätthålla en omloppsbana identiskt med jordens rotation period.

Utseende

Satelliter i polära och geostationär bana skiljer sig mycket när de observeras i himlen. På grund av deras placering ovanför jordens ekvator, är geostationär bana alltid finns längs himmelsekvatorn (projektion av vår ekvator på stjärnor). Geostationära satelliter ser inte ut att flytta från sina platser, ser precis som stjärnor utan hjälp av en stark teleskop. Satelliter i polära banor, å andra sidan, förefaller att flytta hela tiden på himlen. Deras väg går från norr till söder eller från söder till norr, och satelliten passerar ovanför på några minuter. Du har den bästa chansen att se någon satellit strax efter solnedgången och strax före soluppgången, när satelliterna lättast reflektera solens ljus.

Fördelar

Eftersom de kan passera över hela jordens yta på kort tid , polar-satelliter är perfekta för kartläggning ändamål och för övervakning och spion arbete. Geostationära satelliterna är mer lämpliga för användning som TV och TV-satelliter, kommunikationssatelliter och vissa typer av vädersatelliter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org