välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör en ficka solur

Postad av : Jan-Olof Stoor

Solur arbete genom att visa vilken tid på dagen representeras av skuggan av Gnomon (vinkelräta bit av solur). Innan du kan göra en funktionell design, måste du veta din latitud-och lite trigonometri. Olika sätt att göra bärbara solur var vanliga i epoker före den 17: e talet, då fickur uppfanns. Till exempel var Shepherd's ratten, eller pelare urtavla, en cylinder som såg något som en bank Tellers kapsel med en spetsig pinne i ena änden. . Men den mest bärbara en var tablett ratten, som är den stil du kommer att avsluta i detta projekt

Du behöver:.
Calculator
Gradskiva.
Penna.
4-tums av 4-tums trä torget.
Woodburner.
1/4-tums tjockt trä skrot.
Kap-och geringssåg.
Fint sandpapper.
Skum penslar.
Fläcken.
Tätningsmedel.
trälim.
klämman.


1.
Redan på middagstid varumärket, representeras av en 1/4-tums vertikal kolumn i mitten av trä torget, använd en penna för att markera timme linjer som är korrekta för din latitud genom att beräkna vinkeln för varje hjälp av följande formel: log tan D=log tan t + log synd theta, där D är vinkeln av timmen linje är t antalet timmar från klockan tolv gånger femton grader, och theta är din latitud. Din färdiga diagrammet ska se ut ungefär såhär illustration utan måste återspegla din egen plats.
2.
Försiktigt bränna din penna linjer i det fyrkantiga genom att spåra över dem med en woodburner.

3.
Använd gradskivan för att dra en linje på trä skrot som matchar vinkel som motsvarar din latitud. Använd geringssågen (eller ett liknande verktyg) för att klippa längs denna linje, vilket skapar en kil, som kommer att bli din Gnomon. Kilen behöver inte vara så länge skalskivan (träet torget).
4.
Slipa kanterna på båda delar för att avlägsna eventuella ojämnheter.
5.
med skum penslar, färg och tätning både kil och ved torget. Låt bitarna torka.
6.
Limma kilen på skalskivan med spetsen på kilen precis når korsningen av alla timme linjer. Säkra kilen med en klämma och låt torka över natten.

Tips och varningar


  • Om den matematik som göra din huvud snurrande, använda en annan resurs (se Resurser) som har en färdig databas som låter dig skriva in ditt latitud och skriva ut approximeras vinklar, som du sedan kan spåra på ditt projekt. Du kan också köpa eller ladda ner gratis programvara som hjälper till med solur design. Använd vad material som tilltalar dig. Barnen kunde göra detta ur kartong och en läsk halm. Eller, för ett ännu tåligare solur, etch dina linjer i metall och löda på en tumlade-sten Gnomon.
  • Vid användning måste Gnomon ansiktet direkt söder, kastar sin skugga mot norr, för solur att berätta tiden exakt. Solur, till sin natur, är inte lika exakt som fickur, så bli inte förvånad om du inte är "på gång. "De har också tar inte hänsyn till sommartid.
    
    Copyright © 2011 give2all.org