välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man kan blanda sockerlag att föda en bikupan

Postad av : Camilla Näslund

Bin behöver matas i början av våren när de föder upp yngel och blommorna inte blommar och i slutet av sommaren /tidig höst när de behöver för att bygga upp sina förråd för vintern.

Helst bina göra tillräckligt honung för att göra det genom vintern. I år då bina inte hade en bra säsong honung flöde, kommer de att lågt på butiker som vintern närmar sig och behöver biodlare hjälp.

Sockerlag sker antingen 01:01 på våren eller 2:1 på vintern

Du behöver:
Enorm påse med socker (jag köpa u00A3 25 påsar.
Stor kastrull.
Visp eller träsked.
Baggies som zip stänga.
Hives som behöver matning.


1.
Våren utfodring, mäta upp socker och vatten 1:1. Det innebär att om du använder 4 koppar socker, du blandar det med 4 koppar vatten.

På vintern mäta upp socker 2:1. Det innebär att om du använder 8 koppar socker, du blandar det med 4 koppar vatten.
2.
Rör sockret i vattnet i en stor gryta på spisen.

3.
Hetta upp pannan och sirap blanda. Om det är en 1:1 blandning, upplöser socker vanligtvis ganska lätt. Om det är en 2:1 blandning är sirap svårare att lösa. Vintern mix behöver komma till en koka och koka i en minut för att lösa upp socker väl.

Låt blandningen svalna.
4.
Du kan som ett alternativt sätt att göra det, ta 4 koppar vatten till en koka. Sedan gradvis rör i 8 koppar socker. Denna metod minskar risken för överkokning sockerlagen som skulle kunna göra bina sjuka.
5.
Slev det sirap i zip baggies. Jag lägger baggie i ett rostfritt bunke och som håller den upprätt. Jag sedan slev i sockerlag.
6.
Sätt baggie inuti kupan på toppen av ramarna. Ställ baggie upprätt, så att alla bin är klämd under den. Sänk därefter gradvis, så att bina att flytta ur vägen.
7.
Använd en vass kniv att skära cirka tre slitsar i toppen av baggie, se till att inte skära genom undersidan. Detta gör sirap till poolen i skåran och bin kan lätt dricka det.
8.
Eftersom baggie är på toppen av ramar, kommer den att behöva ett shims storleken på bikupor rutan för att omger det. Om du inte har ett shims kommer en tom bikupa box gör. Täck sedan bikupa som vanligt med det inre locket och locket.

Tips och varningar


  • sig sakta kommer att rädda livet på bin
  • Bin behöva gå in i vintern med ca 40 pounds av lagrade honung /sirap. Detta kan variera i olika delar av landet.
  • Sockerlag måste svalna innan de placeras i baggie. Annars kondens bildas inuti baggie och främjar mögel.
    
    Copyright © 2011 give2all.org