välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om daggmaskar

Postad av : Camilla Näslund

Ett land kan se ut som något annat än en stor tomt på gräs, men några meter under jorden, världen är levande. Tillsammans med buggar och myror, finns miljontals daggmaskar grävande sig igenom smutsen, letar efter fuktiga områden att andas och leva. Andra än en daggmask är slemmiga konsistens, kan människor inte veta mycket om dem

Typer

Earthworm är det gemensamma namnet för fylum Annelida. Det finns mer än 1000 arter, som varierar i storlek, struktur och livsmiljöer. Några av de vanligaste daggmaskar är Nightcrawlers, röda maskar, maskar fält och maskar gödsel. Alla daggmaskar har både kvinnliga och manliga könsorgan, men de måste vara med en kompis att reproducera. De två maskar kommer upp till ytan och hålla deras kroppar tillsammans för att para sig.

Storlek

Daggmaskar varierar mycket i storlek. Gödsel maskar, som lever där deras namn antyder, är bara några inches lång och har ganska mager organ. Nightcrawlers är tjockare och kan växa till nästan 10 inches. En av de längsta maskar är Palouse daggmasken, som är mycket tjockare och kan växa till mer än 3 meter i längd.

Identifiering

en daggmask kropp är synligt uppdelad i tre sektioner. Många daggmaskar har också två synliga blodkärl som pumpa blod genom fem miniatyr hjärtan att hålla masken vid liv. Daggmaskar har räfflade hud för att hjälpa dem röra sig över ytor och små munnar att mätta på växter och blad. De är mestadels mörkbrun med lite ljusare fläckar.

Geografi

Olika arter av daggmaskar finns över hela världen. Nightcrawlers återfinns ofta i norra USA och större delen av Kanada. Den Palouse daggmask finns bara i Idaho. Australien är hem till den jättestora Gippsland daggmask, som kan växa nästan lika länge som Palouse daggmask. De asiatiska hammarhaj Masken ser ut precis som det låter och finns i hela Asien och i vissa områden i USA.

Funktion

Samtidigt som maskar lever att föröka sig och överleva, människor har många användningsområden för dem. Röda maskar vanligen föds upp och säljs av naturliga trädgårdar. Maskarna gräva genom jorden och gör den idealisk för planterar blommor och grönsaker. Flera andra daggmaskar, särskilt Nightcrawlers, används som fiskagn. Maskarna tillämpa enkelt en krok och deras vickar kroppen och doft lockar alla typer av fisk.

    
    Copyright © 2011 give2all.org