välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

katt kromosom information

Postad av : Jan-Olof Stoor

Varje cellkärnan innehåller kromosomer består av DNA-strängar. De innehåller det genetiska materialet som bestämmer en organisms egenskaper och förs vidare till avkomman. Katter har vardera ett fast antal kromosomer som inkluderar ett par könskromosomer kallas X och Y. Kromosomer förekommer i par, med en av varje par kommer från modern och den andra från pappan. Gener på motsvarande platser på varje par påverkar samma egenskap, och tillsammans bestämmer kattens färg, päls längd och andra egenskaper.

Antal

tamkatter har 38 kromosomer, jämfört med 46 hos människor. Kromosomerna kommer i 19 matchade par, med en av varje par som kommer från varje förälder. Vissa arter av katt som Ocelot har bara 36 kromosomer, och avel så en katt med en katt som har 38 kromosomer kommer att resultera i avkomma som har 37 kromosomer. Hanarna i kullen, men kommer sannolikt att vara steril. ,

Reproduktion

När celler delar är kromosomerna kopieras via en process som kallas mitos. Varje dotter cell får kromosomer 38 precis som den överordnade cellen. Undantaget sker under skapandet av könsceller: spermier och ägg. Istället för mitos, könsceller använda meios, som skär i hälften, till 19, antalet kromosomer i dottercellerna. Så när ett ägg befruktas av en spermie, de två halva uppsättningar kromosomer kombinera, och den resulterande cellerna har de normala 38 kromosomer.

Typer

Varje kattunge får två könskromosomerna, ett från sin mor och en från sin far. Om det har två X-kromosomer är det en flicka, och om den har en X och en Y-kromosom, det är en pojke. Eftersom endast pojkar har Y-kromosomer, passerar mamma alltid på en X-kromosom till avkomman, och faderns kromosomer bestämmer kattungens kön. Det kan jämföras med könsbestämning hos människa. De andra 18 par kromosomer kallas autosomer.

Gener

Varje kromosom består av många gener som är delar av DNA som kodar för specifika egenskaper. Generna på en katts kromosomer bestämma kattens färg, päls längd, päls mönster och andra delar av sitt utseende och fysiologi. På grund av mutationer med tiden, kan en viss gen har två eller flera varianter, och dessa variationer i genotyp resulterar i olika egenskaper eller fenotyper. De olika varianter kallas alleler. I vissa fall en allel är dominant över den andra, vilket betyder att den ensam kontrollerar den egenskap, i andra fall de två allelerna i kombination ge ett annat drag än antingen ensam

Effekter på pälsfärg

Om 20 olika gener helt och hållet. bestämma färg och mönster av en katt päls. Det finns bara två grundläggande päls färger: svart och rött. Dessa färger tillverkas av olika pigment, och alla andra variationer i färg är varianter av dessa två. Vit päls förekommer i frånvaro av någon av pigment. En gen producerar antingen svart, brun eller kanel päls beroende på kombinationen av de två alleler från de två föräldrar. En annan gen späder svart till grå färg som kallas "blå" och späder ut rött till grädde. Agouti-genen bestämmer om varje enskild hår fast är färgad eller varierar i mängd pigment, vilket resulterar i både mörkare och ljusare områden på samma hår. Agouti hårstrån producera utseende och tickad tabby kappor.

Sex Koppling

Bara ett fåtal gener finns på Y-kromosomen, som bara hanar få. De flesta av dessa är ansvariga för manlig sexuell utveckling. Många fler gener är på den större X-kromosomen. Man kattungar får endast en kopia av en gen på X-kromosomen från modern, medan honor får två kopior, en från varje förälder. Till exempel är den röda päls genen eller O-genen, vilket resulterar i orange eller rostfärgade päls, som ligger på X-kromosomen, så hanar får bara en kopia av genen. Att vara kalikå eller sköldpadd, måste en katt ha två kopior av genen O, och därmed två X-kromosomer. Så alla kalikå och sköldpadd katter är honor utom för sällsynta hanar med två X-kromosomer och en Y-kromosom.

Interaktioner

gener på en kromosom kan påverka eller "mask" uttrycket av gener på en annan kromosom. Till exempel späda genen på en kromosom ändrar pälsfärg som annars skulle fastställas av genen på en annan kromosom. Den tabby genen bestämmer det övergripande mönstret för den päls som visas som en följd av en kattunge ärva den dominerande agouti genen. En katt med agouti-genen kan ha gemensamma tigré mönstret, slående tabby mönster, eller i vissa arter, såsom abessinier, en tickade tabby mönster.

    
    Copyright © 2011 give2all.org