välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel en skala insekt

Postad av : Stefan Svensson

Skala insekter tillhör ordningen Hemiptera, vilket inkluderar bladlöss, whiteflies och cikador. Deras namn beror på att de utsöndrar ett skyddande vax som täcker den liknar vågen av reptiler och fiskar. Deras livscykel börjar med det befruktade ägget, fortsätter i flera larvstadier kallas instars och slutar i det reproduktiva vuxna. Som med alla Hemipterans, inte genomgår de inte fullt metamorfos, och larvstadierna liknar den vuxna men saknar funktionella vingar och könsorganen.

Reproduktion

De flesta skala insekter har separata könen, och reproduktion är intern. Honan lägger ofta befruktade ägg i hennes skyddande vax beläggning, där de förbli tills kläckning. Efter kläckningen, genomgår en serie molts som så småningom kommer att leda till den vuxna skala. I vissa grupper finns hermafroditism (en individ med båda könen) eller partenogenes (utveckling av obefruktade ägg).

Crawlers

Den första INSTAR, som framgår av ägg, kallas sökrobot, eftersom det rör sig anläggningen där det föddes tills den hittar en lämplig ny tillväxt i den fäster sin mun delar och börjar utfodring. Från detta ögonblick, flyttar larverna inte. Det faktum att den första INSTAR är den enda röra återspeglas i dess namn. Från och med nu, män och kvinnor följer olika vägar.

Kvinna utveckling

När sökroboten scenen, honorna är inte benägna att flytta igen. I den första molt, några skala honor förlorar sina ben och antenner, medan i andra är betydligt lägre. Medan den senare kan röra sig om så behövs, detta händer sällan. Båda typerna av honor molt en andra gång innan löptid och, som alla hemimetabolous insekter, inte förpuppas. Den vuxna honan behåller många yttre egenskaper larv, såsom brist på vingarna (ett fenomen som kallas neoteni), men har funktionella fortplantningsorgan.

Kvinna utveckling

Män genomgå ytterligare två molts och framstå som vuxna med vissa speciella egenskaper. De har bara ett par vingar, som är sällsynt hos insekter som inte tillhör ordningen tvåvingar (myggor och flugor). Dessutom har de inte munnen delar och inte foder. Av denna anledning har de mycket korta liv (en eller två dagar). Men de är rörliga och är de som hittar orörliga honorna att para sig.

Överflöd och säsongsbetonad

Skala insekter är parasiter som finns året runt, men de är mer rikligt förekommande i de varmare månaderna. De får tillbringa vintern i något skede, men ju mer motståndskraftiga är äggen och parade honor (som ännu inte har lagt sina ägg). När temperaturen stiger på våren och växter starta nya tillväxtföretag, äggen börjar kläckning och sökrobotar fram i stort antal.

    
    Copyright © 2011 give2all.org