välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ljusbrytning experiment

Postad av : Ulf Friberg

Ljusets brytning är när ljuset böjer när det passerar på snedden genom ett gränssnitt mellan två material. Det är ett fenomen bekant för fiskare, som ser sitt fiske linjer visas att böja i vattnet. Flera försök kan användas för att visa refraktion, inklusive med hjälp av ett prisma för att skilja ljus i regnbågens färger

skål med vatten

Placera ett mynt på botten av en skål. Steg bakåt tills myntet bara slutar att vara synlig över läppen av skålen. Sedan någon hälla vatten i skålen. Så småningom kommer du att kunna se myntet på grund av böjning av ljus som myntets bilden passerar snett (vid en lutning) genom luft-vatten yta.

Pencil

Sätt in en penna i vinkel i ett glas med vatten. Från ovan förefaller penna för att böja eftersom refraktion har förekommit mellan vatten-luft-gränssnittet. Men när man tittar på pennan från sidan av tanken, förefaller det rakt eftersom ljuset passerar genom en plan glasyta.

Från sidan kan du också titta uppåt genom vattenytan. Då pennan visas böjd, eftersom ljuset från den del av penna ovanför vattnet har gått snett genom luften-vattenytan.

Jar of Water

Här är ett experiment som kan visa en ljusstråle böjer från refraktion. Detta bör göras med lamporna, för att se ray. Placera en burk med vatten i en skokartong. Shine en ficklampa genom ett vertikalt snitt springa i sidan av lådan. Placera burken så att ljus kommer in i burken snett. Strålen kommer då bryter gånger, en gång när den kommer in i burken, och en gång när den lämnar det. Poängen med vatten i burken så att vägen av ljus är mer synliga.

Burken kan även justeras så att brytning på spännande burken exakt Ångrar böjning görs av refraktion när ljuset in i burken. ,

Prism och Spectrum

Som en separat experiment kan burken med vatten ersättas med ett prisma. Shining en stråle av ljus på den kan visa Isaac Newtons berömda experiment med att dela vitt ljus i regnbågens färger. För att ge färgerna tid att sprida ut, är en annan setup än en skokartong föredra. Till exempel kan ljuskällan placeras i skokartong, skiner ut genom springan. Prismat skulle placeras för att fånga ljuset. Sedan en bit kartong eller en vägg kan tjäna som projektionsduk för färgerna.

Spectrum Produktion

I försöken ovan prisma och burken har båda en ingång och en gränsövergång ut för ljusstråle. Men i prismat försöket var en regnbåge spektrum produceras, utan i burken försöket, var det inte. Färgerna är separerade med passerar genom vatten, men en prisma förvärrar fenomenet genom tuber ljuset två gånger. Även avståndet från prismat en vägg av projektionen en bit bort gör att färgerna i spektrum att sprida ut. Burken tillåter spridning endast inom gränserna för burken, särskilt om burken är vinkeln för punkten för inresa och utresa stämmer väl överens.

    
    Copyright © 2011 give2all.org