välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

metoder för datering fossil

Postad av : Jeanette Morales

Fossil är rester av växter och djur som har bevarats i bergarter. Geologer har hittat fossil som är bara några tusen år gammal och andra som är mer än 600 miljoner år gammal. Fossil är sällsynta, det tar mycket specifika villkor för en organism som skall bevaras som ett fossil. Forskare använder två olika metoder för att bestämma åldern på en fossil. Absoluta dating och relativ datering

Absolute Dating

År 1896 upptäckte Henry Becquerel i det laboratorium som uran genomgår radioaktivt sönderfall. Lord Rutherford, som utvecklat en modell för atomen, fastställt att det radioaktiva sönderfallet av uran kan användas för att mäta den geologiska ålder av stenar. Radioaktiva sönderfallet är en process där en isotop av ett element spontant förlorar partiklar från dess kärna för att skapa en dotter isotop. Detta förfall sker i viss takt. Halveringstiden av en radioaktiv isotop är den tid det tar för hälften av det radioaktiva isotoper att sönderfalla. Genom att jämföra förhållandet mellan förälder isotoper till dotter isotoper kan forskarna att bestämma åldern på de fossila och berget.
Isotoper som har lång halveringstid är nödvändiga för att datum fossiler eftersom många fossil är miljoner år gammal. Uran-235 används ganska ofta i den absoluta datering av fossiler. Uran-235 har en halveringstid av 704 miljoner år. Därför kan uran-235 användas för att exakt datum stenar som är hundratals miljoner år gamla. Många människor är under missuppfattningen att kol-14 används för datering av fossiler. Kol-14 har en halveringstid på 5. 730 år, vilket är för kort för att vara användbar i dating fossiler. Kol-14 är ganska användbart i dating artefakter, dock.

Relativ Dating

Relativ datering är baserad på lagar stratigrafi. Relativ dating inte ge dig en viss ålder av fossila men kan berätta en allmän tidsperiod baserat på geologiska sängar ovanför och nedanför den plats de fossila hittades. Lagarna i stratigrafin uppger att de äldre stenarna är begravda under yngre bergarter. Varje sten lager ursprungligen horisontella och var kontinuerlig över jordens yta. Huvudsak genom att titta på fossil i en klippa kolumn, geologer har möjlighet att avgöra vilka fossil är geologiskt äldre än andra. Evolutionära processer och utdöenden kan ses när man tittar på faunan succession. Mer exakt ålder fossil kan fastställas om lagren i kolumnen har genomgått absolut datering.

    
    Copyright © 2011 give2all.org