välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturligt urval faktorer

Postad av : Stefan Svensson

Även triviala i dess linda, har Darwins evolutionsteori genom naturligt urval blivit ett nästan allmänt vedertagna vetenskapliga fakta. Medan dess mekanik förstås av de flesta, dess principer och de faktorer som i sin beslutsamhet är fortfarande något otydlig att den övriga befolkningen

Basics

Evolution via naturligt urval är en långt mer process än de flesta inser, organismer helt enkelt inte "förändring", i den meningen att de metamorphosize (så många barn "-program får få dig att tro). Verkligheten är att evolutionen är resultatet av miljarder av slumpmässiga genetiska mutationer som våren upp i en viss befolkning av en viss art under en given generationer som så småningom leder till utveckling av helt nya arter. Ibland en mutation uppstår som gynnar arten. Det organism chanser att överleva ökar, och med det möjligheten att den går på sin muterade gener. Detta leder, efter flera generationer (kanske tusentals, eller miljontals) till en ny organism. Det finns fyra huvudsakliga faktorer dock att stöd i främjandet av det naturliga urvalet.

Variation

En stor faktor när det naturliga urvalet har att göra med mängden variation inom en art. Om en fågelart är helt samma från djur till djur, så finns det ingen variation. Men i en art där mutationer är vanliga, har arten en chans att avgöra om mutationen är fördelaktig. Fler mutation och variation inom en art, med andra ord, oundvikligen stöd i det naturliga urvalet.

Överbefolkning

Överbefolkning kan leda till en rad problem, bland annat brist på mat och en obalanserad rovdjur till byte förhållande, vilket tvingade anpassningar och mutationer råda. Till exempel leder alltför många rovdjur på jakt av bytesdjur, vilket i sin tur kan leda till en utrotning av bytet om det inte utveckla någon form av försvar som kan komma i form av vissa mutationer. De muterade organismen att överleva medan resten konsumeras. Alltså, de bor att göra som en annan art

Miljö

Många ser jorden som en ändlig, oföränderlig massa och tänkte att dess nuvarande skick måste bevaras för evigheten. I sanning är det en väldigt dynamisk planet med miljöer som kan ändras ganska snabbt. Dessa miljöförändringar-exempelvis stigande havsnivåer, knoppande berg, torka och även bränder som bränna ner skogar-är alla faktorer som sysselsätter hjälp av särskilda mutationer för att överleva.

Fitness

Uttrycket "survival of the fittest" används ofta som en summering av hur det naturliga urvalet fungerar i sin helhet. Fitness i en organism betecknas som dess förmåga att återge och bidra avkomma till nästa generation. En organism med starka konditionen är mer sannolikt att återge än ett djur svag lämplighet som kan dö innan det ens har chansen. Med tiden gener vilket resulterar i dålig kondition blivit mer sällsynta och mer sällsynta på grund av bristen av avel, medan gener har resulterat i starka kondition blir mer och mer vanligt förekommande under flera generationer tills de blir dominerande inom arten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org