välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturvetenskapliga projekt med hjälp av torr-is

Postad av : P-O Lennartsson

Torris är en mångsidig ämne som används för många ändamål, bland annat att "dimma" ett rum och att post färskvaror natten. Eftersom torris har så många intressanta egenskaper, kan det också vara i fokus för många olika typer av roliga och lärorika experiment vetenskap, bland annat genom att kolsyrade vätskor och blåsa upp en ballong

Vad är torris?

Torris är frusen koldioxid, enligt dryiceInfo. com. Under normala atmosfäriska förhållanden, torr-is övergår från fast form till gas, en process som kallas sublimering. Eftersom det aldrig blir till vätska, kallas det "torra" is. Det bör hanteras med isolerade handskar, eftersom det lätt kan frysa hud, och det bör förvaras i frys eller svalare. Torris finns i frysfack i många livsmedelsbutiker, eller på is återförsäljare. Var medveten om att vissa områden har en minimiålder för inköp av torris.

Exploring kolsyreis

Enligt Cody's Science Education Zone webbplats kan du börja med att jämföra torris regelbundet is gjord av vatten. Vad händer när torris läggs i en kopp vatten? Hur skiljer sig detta från reaktion du får när en kub med regelbundna is läggs i vatten? Du kan också prova att lämna en kub med regelbundna is och en kub av kolsyreis i två skilda tomma koppar i några minuter för att se vad som händer. De regelbundna isen smälter till vatten och den torra isen kommer att förvandlas till en gas.

Kolsyra Vätskor

Förutom att göra kolsyreis är koldioxid också för att karbonat vätskor, såsom kolsyrat vatten och läsk, Enligt Brian Wesley Rich's Science hemsida. För att göra din egen kolsyrat vatten (eller annan vätska), placera en liten mängd torr-is i en kopp med vätska. Vänta på torr is att försvinna, och smaka på vätskan som återstår. Det bör vara kolsyrad.

Uppumpning Balloons

Lägg en liten mängd torr-is inne i en ballong och binda upp ballongen. Den torra isen ska blåsa upp ballongen när det värms. Du kan släppa ballongen i ett kar eller en pool för att påskynda detta experiment, men var försiktig. Ballongen skulle brista om du sätter in tillräckligt med kolsyreis, enligt Brian Wesley Rich's Science hemsida.

Andra kolsyreis Experiment

Du kan använda torris för att slutföra ett antal andra vetenskapliga experiment, från det enkla till det komplicerade. Torr is kan användas för att göra en mini-komet, förbättra en vulkan, pop öppna små behållare, tillverkning bakpulver och skapa ett moln kammare, bland många andra användningsområden.

Varning

Torris kan vara farliga om inte hanteras korrekt. Torris ska aldrig användas för att göra en "bomb" av något slag. Använd inte torris att blåsa eller pop storcontainrar eller föremål, som skador kan leda till.

    
    Copyright © 2011 give2all.org