välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

skillnader i anläggningar med & utan frön

Postad av : Camilla Näslund

Endast de mest komplicerade växter-de med vaskulära system och högt utvecklade strukturer-kan producera utsäde. Även dessa är de största och mest märkbara växter, finns det också flera typer av växter som kan återge utan frön, med hjälp av sporer eller annat för att distribuera sina genetisk information. Vid inspektion en anläggning för att se om det bär frö eller inte, se till att leta efter blommor-alla växter med äkta blommor reproducera via frön, medan icke-fröväxter inte har dem

kärlväxter

Kärlväxter har ett intrikat system av vener som transporterar vatten, mineraler, näringsämnen och socker genom anläggningen struktur. Dessa växter har rötter, stjälkar, ofta grenar, och ibland bark. Stjälkar och vener av kärlväxter tillåter dem att växa sig mycket större än andra typer av växter, så flesta växter vi märker, såsom träd, buskar och blommande växter, vaskulära struktur. . Deras system av näringstransport även tillåter kärlväxter skapa sofistikerade metoder för reproduktion med den energi de har lämnat över

fröbärande kärlväxter

De flesta kärlväxter producera sexuellt: det vill säga de skapar frön och pollen som innehåller den kvinnliga och manliga delar av växtarter. Pollen sprids, vanligen med flyg, så att den kan befrukta frön som i sin tur distribueras att växa in i nya anläggningar. Många frön, känd som frukt, utveckla skydds-eller näringsrika skal samtidigt på moderplantan. Andra frön hålls i koner eller distribueras på vinden, som pollen. Endast kärlväxter som förökas på detta sätt skapa blommor.

Icke fröbärande kärlväxter

Det finns också en grupp av kärlväxter som producerar utan kärnor. Ormbunkar är den vanligaste typen av anläggningar som finns i denna kategori. Även ormbunkar har rötter och en kärlsystemet, växer de fronds i stället för löv och reproducera med sporer på ett sätt som mer liknar mögel och svamp reproduktion. Sporer är en typ av asexuell reproduktion, i vilken en kopia av moderplantan växer från ett litet förvaringssystem som innehåller all nödvändig genetisk information. I ormbunkar, är sporer produceras och släpps ut från undersidan av deras fronds.

Icke kärlväxter

Non kärlväxter inte ha root-strukturer eller system ven. Växter i denna kategori omfattar mossor, levermossor, hornworts och vissa alger (även om alger brukar betraktas som en separat organism på grund av dess förenklad struktur). Dessa växter använder fotosyntes för att omvandla solljus till energi, men deras livslängd och processer skiljer sig drastiskt från kärlväxter. Deras brist på ådror hämmar deras växande förmåga, vilket är anledningen till mossor och levermossor är små och håller sig nära jordytan.

Icke vaskulär Reproduktion

Non kärlväxter ger sällan några sporer. Om de producerar asexuellt alls, är det genom förnyelse av anläggnings-strukturer, som gör det möjligt nya växter att bilda från trasiga-off delar av det ursprungliga provet. Sexuell reproduktion är den vanligare metoden. Spermier utvecklas i en del av anläggningen, och ett ägg produceras i en annan. Om tillräckligt med fukt är närvarande kan spermierna flyttade över till äggceller och befruktar dem. Detta betyder inte icke kärlväxter måste leva under vattnet-vanligtvis är ett lager av dagg nog för dem att fortplanta sig.

    
    Copyright © 2011 give2all.org