välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av fogar i skelettet

Postad av : Annika Hultén

När du hör ordet "joint" kan du tänka på förflyttning av armbågen eller knät. Lederna är där benen i skelettet möts. Många leder tillåter för förflyttning av våra ben, vilket ger oss flexibilitet. Men precis som vissa leder möjliggöra fri rörlighet finns det också typer av gemensamma som endast tillåter en mycket begränsad mängd av rörelse eller ingen alls

Fibrer eller fast Skarvar

Fibrer leder tillåter inte någon typ av rörelse. Skallen och bäckenet innehåller exempel på denna typ av gemensamma. Du är tillsagda att vara försiktig och inte stöta en nyfödd huvud eftersom benen i hennes huvud ännu inte har smält ihop. När barnet växer, växer benen tillsammans bildar lederna.

Broskfiskar eller Semi-Rörliga Leder

I brosk leder, är de ben fäst med brosk. Brosket möjliggör mindre rörelse. Ryggraden är ett exempel på denna gemensamma typ. Kotor rör sig endast en aning, men eftersom de kan flyttas tillsammans, är rörelsen betydande längs ryggraden.

Synovial Skarvar

Synovial leder är lederna som du vanligtvis tänker på när du hör ordet "gemensamma". Avståndet mellan benen i denna typ av gemensamma är fyllda med ledvätska, som ingår i Bursa säckar. Denna vätska smörjer och skyddar benen. De olika typerna av synoviala lederna beskrivs på följande sätt.

Gångjärn och Saddle Joints

gångjärn så att lederna att gå 180 grader i ett plan. Armbågen är ett exempel på ett gångjärn gemensamt. Saddle leder låta benen att röra sig fram och tillbaka och upp och ner men inte i en cirkulär rörelse. Tummarna innehåller endast sadeln lederna i kroppen.

Ball och Socket och ellipsoid Joints

kula och ledskål låta benen att röra sig i en cirkulär rörelse. Ett av benen i denna typ av gemensamma former "bollen" och den andra benet bildar "socket". Muskler i samband med dessa fogar samarbeta i en komplicerad sätt att den cirkulära rörelsen. Höften och axeln är exempel på kula och ledskål. Ellipsformad lederna är liknande i rörelsemönster till bollen och ledskål, men rörelsen är lite mer begränsad. Handleden exemplifierar denna typ av gemensamma.

Pivot och Gliding Joints

I ett vridbara leden, ben rotera runt en axel. Det gemensamma som gör att man vrider på huvudet är en vridbara leden. En vridbara leden gör det också möjligt ben i underarmen till twist. Segelflygning leder tillåta ben kan glida mot varandra. Exempel på detta gemensamma är midcarpel och metatarsalleder leder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org