välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturkatastrofer som orsakas av jetströmmar

Postad av : Charlotte Wannberg

Jetströmmar kan orsaka naturkatastrofer som torka, översvämningar och stormar genom att fungera som barriärer mellan olika vädermönster eller levererar vädermönster med energi. När en jetström dröjer i ett område under en längre tid, kan det hindra förflyttning av luftflödet, som stoppar bildandet av regn och orsakar torka. Men när en jetström skorstenar fukt eller energi, kan den bilda våldsamma stormar och översvämningar

Beskrivning

jetströmmar är floder av luft som tenderar att röra sig i en riktning österut över hela USA. De skapar regelbunden nederbörd och normala säsongsvariationer väder från år till år. Jetströmmar kan stärka, försvaga, förskjutning mot nordlig eller sydlig riktning och ändra höjden snabbt eller långsamt. Beteendet hos de jetströmmen i förhållande till ett vädersystem över ett område kommer att avgöra vilken typ av naturkatastrof kan uppstå.

Torka

regn när vattenånga når kall luft i atmosfären där det kondensat. När det är högt lufttryck, faller denna luftström istället för stiger, och regn kan inte bilda. När ett område uppstår ett högtryckssystem under en lång tid, utvecklar torka. Jetströmmar kan vara ansvariga för att dessa typer av torka. När en jetström låser i ett högtryckssystem och knuffar bort lågt tryck system från ett område, kan torka lika länge som den jetströmmen kvarstår.

Våldsamma stormar och översvämningar

Stormy Weather ofta förekommer i låga -tryck områden, som kan bilda längs jetströmmar. Om jetströmmen är stark nog, kan det förstärka och förstärka en storm. Detta resulterar i våldsamma stormar och översvämningar. Meteorologer kan använda uppgifter om jetströmmar för att avgöra om en regnig depression kommer att bildas i ett område. De kan sedan ytterligare bestämma om regnig depression blir mild eller en våldsam storm.

Tornador

tornador är resultatet av våldsamma åskväder. De flesta tornados kommer från supercells, långvariga åskväder som är särskilt våldsamma. Tornados är mer benägna att bilda när vindarna rör sig i olika riktningar. Surface vindar nära marken foder varm, fuktig luft i stormen. Högt ovanför, bäckar jet kan lägga ännu mer energi genom att dra luften uppåt i stormen.

Hurricanes

Under orkansäsongen, kan tropiska stormar få energi och kraft för att bli kraftfulla orkaner. Jetströmmar kan förhindra detta genom att blåsa vind över toppen av orkanen, vilket minskar deras fart. Meteorologer som Christina Archer av Carnegie Institution: s enhet för global ekologi har spekulerat i att på grund av den globala uppvärmningen, bäckar jet kan ha försvagat och skiftat mot polerna. Detta innebär orkaner har potential att bli mer kraftfull än normalt och öka i frekvens.

    
    Copyright © 2011 give2all.org