välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur Galileo termometern arbete?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Kulor

flytande i vattnet inuti en Galileo termometern är glaskulor fyllda med färgglada vätskor. Dessa glaskulor är hand brukar blåsta och kan därför variera i vikt. De färgade vätskan placeras inuti bollarna är vanligen en kombination av alkohol, vatten och karamellfärg tills de är alla ungefär lika i vikt. Metal taggar är sedan fäst i botten av bollarna att fungera som motvikter. Varje tagg har ett antal inskrivna på att representera en viss temperatur. Varje tagg väger också en något annorlunda belopp.

Densitet och Massa

Densitet är den uppmätta genom att dividera ett objekts massa av dess volym. Om vi tog två bollar som var lika stora och fyllde en med vatten och en annan med luft, skulle vi se att även om båda bollarna är exakt samma storlek, bollen fylld med vatten skulle vara tyngre än en fylld med luft. Detta beror på att vatten är tätare än luft. Samma princip används i Galileo termometern, taggar på glaskulor i termometern har alla olika densitet på grund av taggar på dem har olika vikter, eller mängder av massa. (Mass ägs av ett objekt som gör att den har vikt när den placeras i ett gravitationsfält. )

Sätta ihop allt

När temperaturen utanför Galileo termometern förändringar, expanderar vattnet inuti termometern och avtal. Vattnets densitet förändringar som detta händer. När vattnet förändringar densiteten kommer glaskulor i termometern flyter om de har mindre täthet än vattnet och de kommer att sjunka om de har mindre täthet än vattnet. Om glaskulor inuti termometern har kalibrerats ordentligt, den lägsta boll som fortfarande är flytande indikerar temperaturen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org