välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är sötvattenspärlor gjort?

Postad av : Camilla Näslund

Vackra försvarsmekanism

Naturpärlor är resultatet av en olycka-några främmande föremål hamnar i vävnaden av en mollusk och mollusk försvarar sig, ungefär som vårt immunförsvar system attacker bakterier och virus. I mollusken s fall angriper objektet genom beläggning med en substans som kallas "pärlemor," överförd molekyl för molekyl, från manteln på insidan av skalet. Om inte objektet avvisas av de mollusk, lager av pärlemor hålla byggnaden. Som kalciumkarbonat-baserade pärlemor ("mor-of-pearl") bygger på objektet, dess lager utveckla en djup, glänsande kvalitet kallas "pärlemoreffekt. " Naturliga pärlor är sällan runda, och deras form och färg är beroende på vilken typ av mollusk, vattnet där den lever och dess diet. Pärlor var uppskattad av gamla kinesiska och indiska royalty, och den senare grekiska och romerska civilisationerna värderas också dem mycket. En av de skatter jagas av New World upptäcktsresande var sötvattenspärla, rikligt förekommande i sjöar och vattendrag av de stora, outforskade vildmark. Genom den 19: e talet hade utbudet av sötvattenspärlor börjat torka upp och den japanska hade uppfunnit en teknik för att artificiellt öka pärlor, så kallade odling.

Sötvatten Kultur

Den japanska sötvatten odling process som används för sjö musslor att växa pärlor. Inte alla blötdjur har mor-of-pearl mantlar och sötvatten musslor blev mollusk i valet för pärlan jordbrukare. En krets av pärlemor togs från en donator mollusk och vred i vävnaden av en mollusk. Flera dussin chips kan implanteras i en förälder, och i allmänhet mer än ett dussin skulle vara kvar i musslan tillräckligt länge för att växa till en säljbar pärla. Musslan skulle få gå om sin verksamhet för 2 till 6 år som pärlor växte. Vid utgången av denna period skulle pärlor tas bort och musslor, förmodligen, skördas för andra ändamål. Japanska dominans i sötvatten odlade pärla verksamhet varade fram till andra halvan av 20-talet då föroreningar började foul de traditionella sjöarna som används för jordbruk. Idag, den kinesiska producerar majoriteten av världens sötvatten odlade pärlor och Hongkong anses vara den pärla-handel huvudstad i världen.

Förändringar i Kultur

Sötvatten odlade pärlor traditionellt har varit tuffare än pärlor eftersom pärlemor användes som "frö" i stället för stenar, snäckor och insekter, så som sker i naturen. De var också tuffare än saltvatten odlade pärlor som används pärlor som utsäde. Men på senare tid har sötvattenspärla bönder också börjat använda pärlor att skära ner på tillväxt tid och ger en helt rund bas form för den färdiga pärla. Sötvattenspärlor anses mindre självlysande än saltvatten pärlor men är mer ofta i färger och former som inte finns i deras saltvatten motsvarigheter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org