välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad gasen används i lampor?

Postad av : Ulf Friberg

Edisons glödlampa

Den första glödlampor används kol-bambu trådar till "VITGLÖDGA" i motståndet mot en elektrisk ström. Glödlampan som höll glödtråden var gjord av handblåst glas. Som fysiker arbetat med insidan av glödlampan, utveckla långlivat volframbaserade filament, upptäckte de också att en sann vakuum var mycket svårt att uppnå, vilket gör glödlampor dyra att producera. De upptäckte också att luftens syre orsakat trådar att sönderfalla snabbare, men att införandet av vissa ädelgaser tycktes öka livslängden på glödtråden. Den vanlig glödlampa som vi känner den idag använder en atmosfär av kväve och argon, och är effektivare än Thomas Edisons ursprungliga --- men ändå förlorar mer energi i värme än den genererar i ljus.

Tjugonde århundradet Teknik

Under hela den 19: e-talet hade forskare arbetat på olika sätt att producera el. Då, i början av 20-talet, som marknadsförs Edison sin glödlampa. Edison, Nikola Tesla och andra hade experimenterat med hjälp av gaser som "fluoresced" eller glödde, utan att det behövs en glödlampa, men en av Edisons medarbetare, Daniel Moore, utvecklade den första lysrör, med hjälp av koldioxid och kväve. En samtida med Moore, Peter Cooper-Hewitt, utvecklat praktiska fluorescerande, med hjälp av ett gasformigt kvicksilver. Forskning med neon införde begreppet beläggning på insidan av lysröret för att korrigera färgen på fluorescerande gas. Under hela 20-talet har nya användningsområden hittades för lysrör i industriell och kommersiell belysning, med kvicksilverånga som standard för allmän belysning. Neon och andra gaser som skapade inte tillräckligt belysning var anpassade för funktioner inom konst och världar underhållning.

Förbättringar på befintlig teknik

Under hela 20-talet gjordes förbättringar till befintlig teknik. Glödlampan, de minst effektiva typ av belysning, uppgraderades av att ersätta argon med krypton och xenon, också ädelgaser. Dessa gaser stöta bort elektroner som går förlorade genom den brinnande volframtråd som det brinner, studsar tillbaka dem för att reparera sönderfallande metall. Bekostnad av krypton och xenon lampor emellertid gränser för avsättningen. Halogen gaser, såsom jod, fluor och brom, används i glödlamporna kallas Halogenglödlampor eller halogenlampor. De återställa elektroner genom att handla tillbaka, även förbättra effektiviteten i glödlampan. Dessa små lampor, inneslutna i kvarts lökar, bränna ljusare än ädelgaser, vilket gör dem mer effektiva, men också bränna varmare, vilket begränsar de platser där de kan användas. Den mest effektiva av de befintliga lampor som använder gaser, är dock fortfarande den kvicksilver-ånga fluorescerande, som är anpassad med elektroniska förkopplingsdon för att göra lampor kallas kompaktlysrör (CFL) som kan användas gemensamt inhemska fixturer. Vissa lampor anställa variationer på fluorescerande teori, natriumlampor eller kvicksilverlampa gatlyktor eller metallhalogenlampor (en kombination av halogen och ädelgaser) använder gaser förvaras under högt tryck. Andra ljus, t. ex. UV-ljus, använda komplexa kombinationer av gaser och belagda glödlampor för att uppnå särskilda färger eller kvaliteter av ljus.

    
    Copyright © 2011 give2all.org