välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur många vulkaner har haft utbrott i Alaska?

Postad av : Ulf Friberg

Alaska Volcano Observatory övervakar mer än 130 vulkaner. Av dessa har ca 50 varit aktiva sedan mätningarna först förvaras i 1760. De AVO åtgärder seismisk aktivitet som skapats av underjordiska tryck och magma rörelse. Observatoriet använder också GPS och EDM (elektronisk avståndsmätare) för att mäta förändringar i storlek eller form av vulkanen som magma närmar sig ytan och ånga, i form av olika kemikalier släpps. Med hjälp av en korrelation spektrometer kan forskarna mäta de vanligaste kemiska-svaveldioxid. Satelliter bidrar till att övervaka vulkaner som seismisk information ännu inte finns tillgänglig

Mt. Skans

Mt. Skans är cirka 100 miles från Anchorage, Alaska. Den 15 mars 202C Mt. Skans hade vad som kallas en phreatic explosion, vilket innebär utbrott magma kom i kontakt med vatten, i detta fall snö, vilket nästan omedelbart avdunstning och en explosion av ånga, rock och aska. Sedan den 15 mars, Mt. Skans har fortsatt att blossa upp och är under ständig bevakning av den AVO.

Novarupta Volcano

Den största vulkanen på jorden i 20-talet var 6 juni 1912, nära byn Kodiak. Genom den sista dagen för utbrottet den 9 juni hade askmolnet nådde Seattle, Washington, och 17 juni, hade det gått över Algeriet. Askan och svaveldioxid molnen var förödande för lokala samhällen och djurliv.

Mt. Akutan

Akutan är en av Alaskas mest aktiva vulkaner. Beläget på Akutan Island i östra delen av Aleutiska kedjan är Akutan en stratovulkan med en caldera, vilket betyder att den har branta sidor bildas av många lager av stelnad lava. Vid sitt toppmöte är en depression som bildas när ett utbrott kollapsade den övre delen av berget. De AVO har spelat in 33 bekräftat utbrott där sedan 1765. Den senaste bekräftade utbrottet skedde 1992.

Mt. Pavlof

Pavlof är en annan stratovulkan. Dess namn kommer från det ryska för St Peter och den har 32 bekräftade utbrott av sin kredit. Nära Cold Bay, Alaska, Pavlof är en del av en stratovulkan komplex som har varit verksam sedan 1762. Pavlof sista rapporterade verksamheten var 2007.

Mt. Shishaldin

ligger på Unimak i Aleutiska kedjan och stigande 9. 373 meter över havet, är Shishaldin en stratovulkan färre än 10. 000 år gamla. Bekräftat utbrott på Shishaldin började år 1775, med dess senaste utbrott under 2004. Den har haft 24 utbrott.

    
    Copyright ©2011